Premium

Theo beleeft tv-avontuur met zijn laaggeletterdheid

Theo beleeft tv-avontuur met zijn laaggeletterdheid
IJmuidenaar Theo Warmenhoven deed mee aan Tijd voor Max.
IJmuiden

Boksen met Arnold Vanderlyde, toegesproken worden door prinses Laurentien en Jan des Bouvrie: IJmuidenaar Theo Warmenhoven maakte het allemaal mee tijdens opnames van het tv-programma ’Tijd voor Max’ waarin hij onlangs een belangrijke rol speelde.

„Hé, ouwe filmster”, klinkt het uit de mond van een voorbijganger, wanneer Theo donderdag de deur opendoet.

In het programma met presentator Jan Slagter was zondag te zien hoe de 73-jarige IJmuidenaar na jaren ’uit de kast’ was gekomen met zijn handicap om niet te kunnen lezen en schrijven, een beperking waar hij al zijn hele leven mee worstelt.

Theo heeft namelijk last van laaggeletterdheid. ,,Op de lagere school vroeger lukte het me niet om te leren lezen en schrijven. Ik ben alleen in de eerste klas blijven zitten, mijn moeder zorgde er daarna steeds voor dat ik naar een volgende klas ging. Op mijn twaalfde ben ik gaan werken.”

Op latere leeftijd leerde hij zichzelf aan een stuk tekst te begrijpen door woorden te herkennen. Woorden die bij duizenden in zijn geheugen zitten. „Op die manier kan ik voor mezelf invullen wat er staat, onbekende woorden laat ik weg.” Hoe het programma bij hem terechtkwam? ,,Ze zijn getipt door de Castricumse filmmaakster Pauline van Vliet. Met haar heb ik ooit samengewerkt bij het maken van de documentaire ’Zicht op water’, een film over de gevolgen van het graven van het kanaal voor deze streek. De mensen van de redactie zochten iemand die last had van laaggeletterdheid en daar over wilde praten.”

Er werd vervolgens een item gefilmd bij de bibliotheek in Velsen. Met reden: Theo volgt daar lees- en schrijflessen. Hij kon daar samen met zijn lerares laten zien hoe zo’n les eruit ziet en hoe hij zijn best doet om een stuk te lezen.

Verrassing

Vooraf was hem verteld dat er ook nog een verrassing in het programma was ingebouwd. „Achteraf hoorde ik dat ze die verrassing met mijn dochter hadden besproken. Ik heb vroeger veel wedstrijden gebokst en mijn dochter had verteld dat iets wat met boksen te maken zou hebben, een mooie surprise voor mij was.”

De redactie van het programma bedacht een originele invulling: Theo werd tijdens de opnamedag naar een Rotterdamse boksschool gereden, waar oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde op hem stond te wachten. „Ik mocht met hem drie rondjes sparren. Je kunt je voorstellen dat ik daarvan genoten heb.”

Hij pakt zijn tablet erbij en laat twee filmpjes zien waarop eerst Jan des Bouvrie en daarna prinses Laurentien hem toespreekt.

„Laurentien stak me een hart onder de riem. Ze vond het moedig van me dat ik liet zien dat ik me niet schaamde voor mijn laaggeletterdheid. Dat ik volgens haar vele talenten had en daar iets mee moest doen. Het ontroerde me, net als de mooie woorden van Jan des Bouvrie.”

Hij kijkt met voldoening terug op zijn tv-avontuur, zegt hij.

„Ik heb altijd m’n best moeten doen om die handicap te camoufleren. Nu schaam ik me er niet meer voor, en dat programma heeft dat gevoel sterker gemaakt.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.