Premium

Aantal dode herten op spoor Overveen-Zandvoort is verdubbeld, maar het is goochelen met cijfers

Aantal dode herten op spoor Overveen-Zandvoort is verdubbeld, maar het is goochelen met cijfers
Digitaal waarschuwingsbord.
© archieffoto
Overveen

Het aantal damherten dat op het spoor tussen Overveen en Zandvoort is doodgereden, is in 2019 verdubbeld ten opzichte van de jaren daarvoor. Dat laat een woordvoerder namens spoorbeheerder Prorail weten.

In 2019 zijn op dit hele traject negen herten (en reeën) doodgereden. ,,Dit is opvallend veel. Ter vergelijking: in 2016 waren dit vijf herten, in 2017 wederom vijf en in 2018 vier.’’

Het zijn de officiële cijfers. Hoeveel eenhoevigen er in werkelijkheid met een trein in aanraking zijn gekomen en gewond zijn geraakt, is onbekend.

Hoeveel herten er op de Zeeweg tussen Overveen en het strand van Bloemendaal zijn aangereden, is ook niet echt bekend. De dode dieren worden afgevoerd naar de gemeentewerf in Bloemendaal, maar op het gemeentehuis weet men niet hoeveel kadavers dit betreft.

Men verwijst naar de Faunabeheereenheid Noord-Holland, die de dode (aangereden en geschoten dieren) heeft verwerkt in jaarverslagen. In heel Noord-Holland gaat het jaarlijks om ongeveer honderd damherten en vijftig reeën, waarvan grofweg de helft is aangereden op de Zeeweg.

Te duur

Op de Zeeweg staat een digitaal waarschuwingsbord van de politie, dat dag en nacht weggebruikers attendeert op de gevaren. Want wie 80 gaat rijden, gunt zichzelf nauwelijks de tijd alert te reageren als plotseling een hert de weg op springt. Het plaatsen van hekken van twee meter hoogte is volgens duinbeheerder PWN geen optie, dat is te duur. Een hek kost volgens een woordvoerder minimaal 100 euro per strekkende meter.

Prorail probeert de herten van het spoor te houden door middel van geurpalen. Die verspreiden de lucht van wilde roofdieren als wolf, leeuw en tijger. De acht geurzuilen staan in Zandvoort in de buurt van overwegen.

Op 18 april 2019 werden de geurzuilen geplaatst. Sindsdien zijn er volgens een woordvoerder minder meldingen van herten bij het spoor.

,,In 2017 en 2018 waren er nog ongeveer 25 meldingen van herten in de omgeving van overwegen. In 2019 hadden we negen meldingen. De eerste twee maanden dat we de geurzuilen hebben geplaatst, in 2019, hadden we maar twee storingen door herten langs het spoor. In dezelfde periode (mei-juni) van het jaar ervoor (2018) waren dat er dertien.’’

Prorail wijst erop dat deze organisatie ’een flinke duit in het zakje heeft gedaan’ door de faunapassage aan te leggen, de geurzuilen te installeren en door 800 meter hek aan te leggen. ,,Maar er is meer nodig, zoals wildroosters. Hier is de gemeente Zandvoort als wegbeheerder voor verantwoordelijk. En PWN is verantwoordelijk voor het beheer van de hertenpopulatie.’’

Lees ook: Het blijft behelpen met maatregelen om herten te weren van spoor en Zeeweg in Overveen

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.