Luchtoorlogsmuseum CRASH mag toch blijven in Fort bij Aalsmeer

Bart Boele
Rijsenhout

Het luchtoorlog- en verzetsmuseum CRASH mag in het Fort bij Aalsmeer blijven.

In 2018 besloot de gemeente Haarlemmermeer nog dat het museum moest vertrekken voor een grootschalige renovatie van het fort. Het pand moest een publieke functie krijgen en daar paste een museum niet bij, vond de gemeente.

CRASH wilde helemaal niet weg, maar ging wel op zoek naar alternatieven. Die werden niet gevonden. Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep viel als optie af omdat dat een tijdelijke locatie heeft. En een plan om te verhuizen naar een Vennepse boerderij, waar tijdens de oorlog honderden joodse onderduikers zaten, haalde het ook niet. Zonder andere huisvesting wilde het museum stoppen.

Ondertussen besloot de gemeente niet met de renovatie van het fort te beginnen totdat er een passende alternatieve huisvesting voor het museum is. Nu die niet is gevonden, is besloten het museum in het fort te laten. „Omdat dit bij uitstek een plek is waar het museum zijn collectie uit kan dragen aan jong en oud”, vindt de gemeente nu.

Dat kan omdat het bedrijf Stadsherstel een plan heeft ingediend voor de exploitatie van het fort, met behoud van het museum. De gemeente heeft volledig vertrouwen in de aanpak van Stadsherstel. Het bedrijf wil ruimtes gaan verhuren voor trainingen, presentaties, zaalverhuur en er komt horeca. Dat alles is alleen levensvatbaar als dit niet afhankelijk is van passanten, maar ook zelfstandig bezoekers kan aantrekken. In dat plaatje past museum CRASH.

Het museum moet wel binnen het fort verhuizen en mogelijk ruimte inleveren. Volgens de gemeente gaat Stadsherstel in gesprek met het museum, buurman boer Bos en de dorpsraden van Aalsmeerderbrug en Rijsenhout.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.