Premium

Juliana en Bernard, geboren in het oorlogsjaar 1941 in Bloemendaal [video]

Bloemendaal

Juliana en haar tweelingbroer Bernard Lindeman vierden zondag 5 januari 2020 hun 79e verjaardag. Dat betekent dat zij in de Tweede Wereldoorlog geboren zijn, op 5 januari 1941. Juliana ziet het niet als een verzetsdaad van haar ouders. „Ze waren wel heel koningsgezind”, vertelt ze in haar woning in Bloemendaal, dat op een steenworp afstand staat van hun geboortehuis in de Korte Kleverlaan.

Want haar moeder kende een Joods meisje dat in hotel-restaurant De Rusthoek waar zij naast woonde logeerde en dat Julie heette. „Ze vond het een mooie naam. En mijn vader heette Bernardus Johannes, dus zo’n grote stap om mijn broer Bernard, niet met een h zoals de prins, te noemen was het niet.”

Advertentie in een Duitsgezinde krant, overgenomen uit het Bloemendaalsch Weekblad.

De advertentie in het Bloemendaalsch Weekblad bleef evenwel niet onopgemerkt. Een Duitsgezinde krant nam de tekst over, inclusief het adres dat de blijde ouders eronder hadden gezet. „Ik weet nog dat mijn moeder vertelde dat er 24 bloemstukken en twaalf taarten kwamen. ’Wat moet je ermee!’ zei ze.”

Bij een van de boeketten gevoegde brief.

En er kwam post. Steunbetuigingen van onbekenden, die schreven: ’Het trof ons zeer, dat U zoo kraning bent, ons vorstenhuis hiermee te eeren’, en er een Duitstalig krantenknipsel bijplakten over Juliana: ’Als geboortegeschenk sluiten we hier bij in, een portret van een der naamgenooten’.

Een briefje bij een van de boeketten meldde: ’Je begint op een buitengewoon goede manier, nu jullie op je eerste levensdag al zooveel wildvreemde menschen een goed oogenblik bezorgd hebt bij het lezen van jullie namen.’

Uit Den Haag arriveerde een boeket met een brief met 24 handtekeningen.

Op 11 januari arriveerde er een A4 uit Den Haag met 24 handtekeningen van onbekenden met ’den wensch’: ’Dat JULIANA en BERNARD in allen voorspoed mogen opgroeien tot waardige leden van de NEDERLANDSCHE samenleving’.

„Veel zilver ontvingen mijn ouders ook. Bestekjes, servetringen en theelepeltjes. Van dat alles is nog één theelepeltje en een servetring met mijn naam overgebleven. Het is allemaal ingewisseld voor voedsel tijdens de Hongerwinter.”

Wat we tegenwoordig ’hatemail’ zouden noemen kwam ook. Allemaal dezelfde ansichtkaart van de NSB met een tekening van een meeuw en de tekst ’Wat wilt gij? Vrijheid of knechtschap’. Zo moedig als haar ouders waren, zo laf waren de afzenders, want de kaarten zijn nimmer ondertekend.

De kleine Juliana en Bernard op straat in Bloemendaal.

Of het moet met een naam als ’Churchill’ zijn, of ’Bernhard’. Postzegels van anderhalve cent zitten erop, wellicht was het ook om geld te sparen, want een tekst toevoegen aan de nationaal-socialistische leuzen op de achterzijde vereiste een frankering van vijf cent.

Wie dat ervoor over had schreef bijvoorbeeld achterop de briefkaart: „t is wel wat laat maar onze gelukswenschen met de geboorte van J en B zullen u toch wel aangenaam zijn. Daarom onze welgemeende Nationale Socialistische groeten. Hou Zee.’ Of: ’Van harte beterschap hoor! Hou Zee!’

Een andere ’hatemail’ briefkaart van een anonieme NSB’er.

Toen Juliana en Bernard ter wereld kwamen waren hun ouders begin dertig. Ze hadden een vijftien maanden oudere zus - ’Mijn ouders hadden dus wel opeens drie baby’s’ - en zouden zeven jaar later nog een zusje krijgen.

Nadat de Duitsers hun intrek in De Rusthoek namen, verhuisde het gezin gedwongen naar Bentveld. Julie weet nog dat haar vader achter een luikje op zolder een onderduikplek had, met wat water en een po. „Wij hadden geleerd dat we als we vragen kregen moesten zeggen dat pappa centjes verdienen was in Dordrecht.”

Waar dat Dordrecht vandaan kwam, ze heeft nog steeds geen idee maar het was misschien maar beter ook.

Tekst de op de achterzijde van het knipsel van prinses Juliana is geplakt.

Een andere herinnering vormt het beeld van tulpebollen die op de plaat van de potkachel lagen.

Een tante, die net als haar moeder een zus was van cabaretier Kees Pruis, bekend van ’en dat we toffe jongens zijn dat willen we weten’, liet haar man soms per kruiwagen in dunne plakken gesneden broden brengen vanuit Haarlem.

Haar vader zette het loodgietersbedrijf voort van opa en bouwde dat na de oorlog uit tot het nog in de regio bekende Lindeman Verwarming, waar op het hoogtepunt 120 man personeel werkte.

Het bedrijf groeide mee met de naoorlogse stadswijken, haar vader bedacht een manier om de verwarming ’prefab’ te maken in de werkplaats, waarna het routineus in de rijtjeshuizen kon worden geïnstalleerd.

Haar broer Ben nam het bedrijf over en verkocht het een aantal jaren geleden. Ben woont in Heemstede maar verblijft een groot deel van het jaar in Spanje, net als hun vader deed de jaren voor zijn overlijden in 1982. Hun moeder werd maar 52 jaar, zij overleed in 1963 aan MS.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Geboortekaartje van Juliana en Bernard Lindeman uit 1941.
Een Duitstalig krantenknipsel met prinses Juliana erop dat na de geboorte van de tweeling werd ontvangen.
Een anonieme NSB’er wenste het gezin ’van harte beterschap’ en ’Hou zee!’
Trouwfoto van het echtpaar Lindeman.
Het enige resterende theelepeltje.
© Peter Schat

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.