Premium

Het blijft behelpen met maatregelen om herten te weren van spoor en Zeeweg in Overveen

Het blijft behelpen met maatregelen om herten te weren van spoor en Zeeweg in Overveen
Dit hert was dermate gewond dat het werd doodgeschoten.
© foto Michel van Bergen
Overveen

Het aantal aanrijdingen met herten in en rond het duingebied blijft een groot probleem, ondanks maatregelen die zijn genomen. Op de Zeeweg in Overveen werden afgelopen dagen opnieuw herten aangereden. Auto’s raakten zwaar beschadigd; één hert moest worden doodgeschoten.

Maandagochtend werd het treinverkeer in beide richtingen tussen Overveen en Zandvoort weer eens een uur stilgelegd na een aanrijding met ’een groot dier’, naar later bleek een damhert.

Hetgeen PWN-directeur Natuur Sjakel van Wesemael het ergste doet vrezen met oog op het Formule 1-circus komend voorjaar. ,,Wij hebben over de herten geen contact met spoorwegbeheerder Prorail en de NS, maar we moeten hierover met elkaar aan tafel, lijkt me. Want het spoor zal anders gebruikt gaan worden, met andere snelheden en frequentie.’’

De maatregelen die al zijn genomen lijken nauwelijks effect te hebben. Langs het spoor bij Zandvoort staan acht ’geurpalen’ om herten te weren, er zijn faunapassages over spoor en Zeeweg aangelegd inclusief een hek van 800 meter.

Aan het begin van de Zeeweg in Overveen heeft de politie een groot digitaal bord neergezet om te waarschuwen tegen plotseling overstekende herten en reeën. Maar: op die provinciale weg dwars door natuurgebied mag op sommige stukken 80 km/uur worden gereden.

Dus vinden er bijna dagelijks botsingen met grootwild plaats. Vaak leven de zwaargewonde dieren nog. PWN en politie hebben daartoe een zogeheten ’valwildteam’ paraat: twee boswachters met wapenvergunning alsmede twee politiemensen die de dieren uit hun lijden verlossen. De kadavers worden afgevoerd naar de gemeentewerf in Bloemendaal.

Hoewel men het aantal damherten in het nationaal park middels afschot in toom probeert te houden, lijkt het dweilen met de kraan open. De roep van sommige particulieren (onder wie Zandvoorter Willem van der Sloot) om hoge hekken langs Zeeweg en spoor te plaatsen, vindt bij Prorail/NS en PWN geen gehoor.

,,Wij zijn geen voorstander van zo’n hek’’, zegt Van Wesemael. ,,Die dieren gaan door roeien en ruiten, zeker tijdens bronsttijd. En zo’n hek is erg duur.’’ Wijzend op de spoorbeheerder: ,,Het is hun terrein en hun verantwoordelijkheid.’’ ,,Maar zíj moeten het wild beter beheren’, zegt een woordvoerder namens Prorail. In 2019 werden tussen Overveen en Zandvoort 9 herten doodgereden.

Lees ook: Twee herten overleden na aanrijdingen bij Overveen

Lees ook: Leeuwenpoep tegen herten op Zandvoorts spoor [video]

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.