Moordproces rond Taghi weer voor de rechter

Schiphol

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt donderdag en vrijdag de zaak rondom de liquidatiebende van de voortvluchtige Ridouan Taghi behandeld. Het gaat om voorbereidende zittingen van deze grote zaak, met inmiddels zeventien verdachten, onder wie de 41-jarige Taghi en zijn eveneens voortvluchtige vermeende rechterhand Said Razzouki. De inhoudelijke behandeling van deze omvangrijke zaak zal nog een tijd op zicht laten wachten.

De Nederlandse rechtsstaat schudde afgelopen september op zijn grondvesten na de moord op de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in dit proces. De vorige zitting van 'Marengo', zoals dit moordproces heet, werd achter gesloten deuren behandeld en met de grootste veiligheidsmaatregelen rondom de rechtbank.

Vorige week meldde De Telegraaf dat de andere advocaat van B. ermee is gestopt en dat de kroongetuige nieuwe advocaten heeft. Zij zouden hun verdediging anoniem en afgeschermd willen voeren. Hoe dat eruit gaat zien, is niet duidelijk. De rechtbank Amsterdam, waar het proces speelt, kan daar nog niets over zeggen. Afgeschermde advocaten in een strafproces, het zou een unieke situatie zijn.

Marengo gaat over een reeks liquidaties in de onderwereld. De moord op advocaat Derk Wiersum is hier geen onderdeel van. Onder anderen een neef van Taghi zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Kort nadat begin vorig jaar bekend werd dat B. kroongetuige was, is zijn onschuldige broer doodgeschoten. Tegen de verdachte van deze moord is recent in hoger beroep een gevangenisstraf van 28 jaar geëist. De uitspraak is volgende week.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.