Premium

Starwars IX: sluitstuk van een trilogie

Starwars IX: sluitstuk van een trilogie
Naomi Ackie is Jannah in STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER.
© Jonathan Olley /Lucasfilm Ltd.

De oerknal vond plaats in 1977. Toen zag ’Star Wars: A new hope’ van geestelijk vader George Lucas het licht. Zijn ruimte-avontuur bleek het begin van een compleet universum, dat alsmaar verder uitdijt. Toch zal komende week met ’Star Wars: The rise of Skywalker’ ten minste één verhaallijn ten einde worden gebracht.

Komende maandag beleeft ’Star Wars: Episode IX’ in Los Angeles z’n wereldpremière, waarna de film vanaf volgende week woensdag in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. Fans kijken reikhalzend uit naar de film: het sluitstuk van de derde trilogie waarin het geslacht Skywalker een belangrijke rol speelt. Hoe Rey (Daisy Ridley) , de heldin van de derde trilogie, in dat plaatje past? Dat is nog steeds de grote vraag.

Filmstudio Disney, sinds de overname in 2012 eigenaar van producent Lucas Film en het merk Star Wars, bewaakt de geheimen van nieuwe film als een broedse kip haar eieren. Gevolg is dat ieder brokje informatie dat wél vrijkomt door fanatieke Star Wars-watchers uitgebreid wordt geanalyseerd. Van de kleinste details in de trailers van de nieuwe film tot de opschriften van de verpakkingen van het nieuwste Star Wars-speelgoed.

George Lucas liet zich begin jaren ’70 onder meer inspireren door de space-opera’s waarvan hij als jongetje had gesmuld. Vooral van de serie films rond ruimteheld Flash Gordon, stammend uit de late jaren 30. Ook de films van de Japanse grootmeester Akira Kurosawa – met name diens avontuur ’The hidden fortress’ (1958) – waren van grote invloed. Net als de ideeën van mytholoog Joseph Campbell, schrijver van het beroemde boek ’The hero’s with a thousand faces’ (1949).

’Star Wars: A new hope’, een film die pas later het predicaat ’Episode IV’ kreeg, begon dan ook met een ’tekst-crawl’, net als de Flash Gordon-films. Ingeleid door de inmiddels iconische openingwoorden ’A long time ago, in a galaxy far, far away...’ werd de kijker middenin een burgeroorlog geworpen, met moedige rebellen aan de ene kant en het Galactische Keizerrijk aan de andere.

Als snel volgde in ’A new hope’ ook de eerste kennismaking met Luke Skywalker (Mark Hamill), met Prinses Leia (Carrie Fisher) en Jedi-ridder Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), met ruimte-smokkelaar Han Solo (Harrison Ford) en diens trouwe co-piloot Chewbacca. En natuurlijk ook met het robotduo R2-D2 en C3PO en de ijzingwekkende schurk Darth Vader.

Hun belevenissen strekten zich ook uit over ’Episode V: The empire strikes back’ (1980), goed voor een van de meest schokkende onthullingen uit de filmgeschiedenis. Met Darth Vaders woorden ’Luke, I am your father’ deed bedenker George Lucas niet alleen Luke Skywalker ontzet naar adem happen, maar ook tot de nok toe gevulde bioscoopzalen. Dat er ondanks zijn bekering tot de duistere zijde van The Force toch ook nog iets goeds school in de zwartgehelmde superschurk, bleek in ’Episode VI: The return of the Jedi’ (1980).

In de bioscopen kwam daarna de expansie van de het Star Wars-universum bijna twintig jaar tot stilstand. Tot nieuwe technische ontwikkelingen George Lucas ervan overtuigden dat hij het verhaal dat hij wilde vertellen in beeld kon brengen met behulp van digitale effecten. Resulterend in een nieuwe trilogie, die terugging in de tijd. ’Episode I – The Phantom menace’ (1999), ’Episode II- Attack of the Clones’ (2002) en ’Episode III – The revenge of the Sith’ (2005) maakten duidelijk hoe het Force-gevoelige jongetje Anakin Skywalker uiteindelijk ten prooi valt aan het duister en tot Darth Vader transformeert.

De prequel-trilogie enthousiasmeerde een nieuwe generatie, maar kon ook op veel kritiek rekenen. Toch brachten de drie films wereldwijd bijna 2,5 miljard dollar op, nog los van alle merchandise. Wat Disney er in 2012 uiteindelijk toe bracht Star Wars in te lijven, voor het lieve sommetje van 4,05 miljard dollar. Wat een uitstekende gok is gebleken. Inmiddels zijn die kosten namelijk alweer terugverdiend met ’Episode VIII: The Force awakens’ (2015) ’Episode VIII: The last Jedi’ (2017) en met de twee losstaande Star Wars-fllms ’Rogue One’ (2016) en ’Solo’ (2018).

’Star Wars: Episode IX – The rise of Skywalker’, net als ’The Force Awakens’ geregisseerd door J.J. Abrams, zal gezien de honger naar bioscoopkaartjes ongetwijfeld nog een forse bijdrage gaan leveren aan de winstgevendheid van de Skywalker-saga. En hoewel die volgens de makers met dit negende deel ten einde komt, lopen nieuwe helden zich alweer warm. Naast oude helden in een nieuw jasje.

Zo werkt Ryan Johnson, eerder regisseur van ’The last Jedi’, aan een splinternieuwe speelfilmtrilogie en zag onlangs op streaming-kanaal Disney+ de Star Wars-serie ’The Mandalorian’ het licht, waarin Baby Yoda zonder twijfel de show steelt en alles in zich heeft om het popcultuur-icoon van het jaar te worden. Verder zijn er nóg twee Star Wars-series in de maak: één rond Obi-Wan Kenobi met Ewan McGregor en één die zich afspeelt in de aanloop naar ’Rogue One’. En dat is nog maar het begin. Want Disney zal Star Wars ongetwijfeld uitmelken tot in het oneindige.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.