Premium

Filmrecensie:Vertedering, humor en romantiek in ’Hors normes’

Filmrecensie:Vertedering, humor en romantiek in ’Hors normes’
Scène uit ’Hors normes’.
© Foto PR

Bruno (Vincent Cassel) biedt in ’Hors normes’ een thuis aan zware autisten, waar reguliere instellingen zich geen raad mee weten.

Zijn organisatie doet dat met hulp van een ándere groep die overal buiten de boot valt: kansloze jongeren. Zij worden door vriend en collega vriend Malik (Reda Kateb) opgeleid om Bruno’s cliënten in een huiselijke setting de benodigde 1-op-1 begeleiding te bieden.

Helaas zijn twee Franse inspecteurs voor de gezondheidszorg daar in deze op feiten gebaseerde film nog niet zo zeker van. Sluiting dreigt. Want Bruno heeft geen vergunning, zijn medewerkers hebben vaak geen diploma’s en volgens vaste protocollen werkt dit clubje ook al niet. Daar staat tegenover dat hun intensieve en liefdevolle aanpak werkt.

Vincent Cassel en Reda Kateb winnen met hun idealistische personages vakkundig onze sympathie. Intussen zit de camera Bruno in documentaire stijl op de hielen, terwijl hij zich van crisis naar crisis spoedt. Olivier Nakache en Eric Toledano, in 2013 verantwoordelijk voor de arthouse-hit ’Intouchables’, doorsnijden zijn wederwaardigheden met gesprekken van de inspecteurs met verschillende betrokkenen.

Die laatste, nogal uitleggerige scènes vormen duidelijk een onderdeel van de door de makers gebruikte formule. Waarvan ook humor, vertedering en een vleugje romantiek deel uitmaken, samen met de boodschap dat iedereen een menswaardig bestaan verdient. Jammer dat al die afzonderlijke ingrediënten wat in het oog springen. Al slaagt het duo er ook dit keer weer in om een sociaal-realistisch drama om te toveren tot een warmhartige feelgood-film.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.