Alle 18-jarigen krijgen volgend jaar preventiebrief van de gemeente Velsen

Velsen

Achttienjarige inwoners van Velsen kunnen met ingang van volgend jaar een brief van de gemeente tegemoet zien. In de maand voordat zij officieel volwassen worden, geeft de gemeente hen advies over geldzaken, school en werk, wonen en gezondheid.

De gemeente merkte dat niet alle jongeren, die op de drempel van volwassenheid staan, weten wat hun rechten en plichten zijn. Ook niet alle ouders weten wat er verandert voor hun kind. Bekend is dat een achttienjarige mag autorijden en stemmen, maar de jongvolwassene heeft ook recht op toeslagen, moet verzekeringen regelen en kan schulden maken. Over wat een achttienjarige allemaal kan tegenkomen, geeft Velsen in een brief en flyers informatie.

Eenmaal achttien jaar is de kersverse volwassene verantwoordelijk voor zijn eigen geldzaken en dus ook voor eventuele schulden. De gemeente tipt de jonge mensen dat zij op de website www.startpuntgeldzaken.nl, waarop Velsen een eigen pagina heeft, het geldplan ’Bijna 18’ kunnen vinden. Hierin kunnen zij lezen over Digi-D, internetbankieren en verzekeringen.

Ook informeert de gemeente over andere, handige websites. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanvragen van huur- en zorgtoeslagen, het vinden van de juiste opleiding of het inschrijven voor een huurwoning.

Wie in financiële problemen komt, kan bij gemeente Velsen terecht via wiz@velsen.nl of 0255-567200. Wie ondersteuning kan gebruiken bij een beperking of een psychisch probleem, kan contact opnemen via wmoloket@velsen.nl.

De gemeente Velsen verwacht volgend jaar enkele tientallen brieven per maand te versturen naar jongeren die de achttienjarige leeftijd bereiken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.