FNV Metaal formuleert keiharde eis: geen 1600 man eruit bij Tata Steel IJmuiden

1/2
IJmuiden

FNV Metaal heeft zojuist bij Tata Steel een pakket met zeven eisen op tafel gelegd, waarvan de belangrijkste is dat het bedrijf terugkomt op het besluit om in IJmuiden 1600 banen te schrappen. De eisen zijn door een overgrote meerderheid van de dik tweeduizend aanwezige FNV-leden en andere werknemers omarmd.

In een enorme tent van FNV Metaal - die geschikt is voor precies 1650 man, ’kijk eens om je heen, dan weet je wat Tata wil schrappen’ - kwamen de werknemers bij elkaar. ,,Er is geen dringende noodzaak. Er is geen onderbouwd plan. De werkdruk is al veel te hoog. IJmuiden kan in een negatieve spiraal terecht komen. Het ontslag lost het probleem in het Verenigd Koninkrijk (waar de andere grote vestiging van Tata Steel Europe zit) niet op. En: zo wakker je het vertrek van je beste mensen aan”, beargumenteerde bondsvoorzitter Aad in ’t Veld de belangrijkste eis.

De bond wil dan ook niet eens praten over een sociaal plan. Er is een werkgelegenheidspact van toepassing, dat geldt tot najaar 2021. Tot die tijd wil de bond niet praten over gedwongen ontslagen.

Pogingen van de directie van Tata Steel om de arbeidsvoorwaarden te versoberen, landen bij de FNV ook slecht. ,,Handen af van de CAO. Daar hebben we hard voor geknokt!” Aldus In ’t Veld.

FNV-voorzitter Han Busker liet weten dat de stakingskas is geopend. Hij verwacht een keiharde confrontatie. Zo ook Aad in ’t Veld. ,,Deze spiraal moeten we stoppen met ons allen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.