Personeel Tata Steel voert actie tegen aangekondigde massaontslagen

© Foto Mediahuis / Bart Vuijk
Gerrit Idema.
© Foto Ko van Leeuwen
© Foto Ko van Leeuwen
© Foto Ko van Leeuwen
© Foto Ko van Leeuwen
© Foto Ko van Leeuwen
1/11
IJMUIDEN

Het personeel van staalfabrikant Tata Steel houdt dinsdagochtend een grote actie tegen aangekondigde massaontslagen bij het bedrijf. Bestuurders van vakbond FNV en de voorzitter van de ondernemingsraad spreken de werknemers van de voormalige Hoogovens toe in een tent op het parkeerterrein van FC Velsenoord.

„Banen schrappen is geen werk” en „Stop de afbraak van Tata Steel in IJmuiden.” Met onder meer deze teksten op spandoeken maakt het personeel van het staalconcern duidelijk zich te verzetten tegen plannen van de onderneming om 1600 banen te schrappen.

Personeel liep in een lange stoet van de staalfabrieken naar het actieterrein. De actie begon rond 10 uur. Al snel vulde de tent zich met honderden Tata-medewerkers. Bij een vuurkorf warmen twee mannen hun handen. „Hier vind ik de warmte die ik bij Tata niet meer vind.” Op het podium wordt opgeroepen om door te lopen naar voren. Er staan nog hele rijen buiten. „Het wordt stervensdruk.”

© Foto Mediahuis / Bart Vuijk

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Banenreductie nodig

Volgens topman Henrik Adam van Tata Steel is de banenreductie nodig om de Nederlandse staalfabriek beter te laten draaien. Frits Van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel, stelt dat van hogerhand een duidelijk plan ontbreekt. Veel problemen die in het Verenigd Koninkrijk spelen, komen volgens de actievoerders terecht op het bordje van werknemers in IJmuiden.

© Foto Mediahuis / Bart Vuijk

Lees ook: FNV Metaal houdt dinsdagochtend poortactie bij Tata Steel tegen ontslag van 1600 mensen

FNV deelde maandagochtend al flyers uit bij Tata, om personeelsleden uit te nodigen voor de bijeenkomst.
© Foto ANP

Harde confrontatie met leiding Tata Steel Europe

De nu aangekondigde ingreep lijkt nog maar het begin. Van Wieringen maakt zich op voor een harde confrontatie met de leiding van Tata Steel Europe. Volgens FNV-voorman Han Busker kan het niet zo zijn dat plannen die elders gemaakt worden een gezond bedrijf als Tata Steel in IJmuiden aantasten. "Als het nodig is om actie te voeren, is de stakingskas van FNV geopend", aldus Busker.

FNV vindt het lastig om eisen te stellen aan de leiding van Tata, omdat een duidelijk plan ontbreekt. De bond zegt in ieder geval geen plan te zullen accepteren waarbij 1600 banen verdwijnen omdat de noodzaak ontbreekt. De werkdruk is volgens de bond al hoog en een dergelijke stap zal alleen maar voor meer stress in de organisatie zorgen.

De bond wil Tata ook houden aan een eerdere belofte dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Ook worden aanpassingen in de cao niet getolereerd. De bond is ook bang dat meer werk door Tata uitbesteed gaat worden. Dergelijke stappen kosten volgens FNV alleen maar geld.

© Foto Mediahuis / Bart Vuijk

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.