Premium

Voetballer, quizmaster, hitzanger en commentator Frank Kramer over tragisch verlies: ’Ik was kampioen verstoppertje’ [video]

Voetballer, quizmaster, hitzanger en commentator Frank Kramer over tragisch verlies: ’Ik was kampioen verstoppertje’ [video]
Frank Kramer (links) en zijn trainer Fritz Korbach in de jaren tachtig bij FC Volendam.
© Foto Joop Boek
Amstelveen

Van een boek over een illustere voetballer, quizmaster, hitzanger en commentator als Frank Kramer verwacht je humor en anekdotes. In ’Eeuwig op de Vlucht’ van biograaf Philip Kooke valt inderdaad veel te lachen, maar het staat ook stil bij een groot drama.

In de kantine van Kramers eerste voetbalclub RKAVIC, presenteerden Kooke en Kramer maandag het boek. 22 jaar oud was Frank Kramer toen hij hier nog bij de amateurs in Amstelveen speelde.

Hoe hij prof werd? ,,Puur toeval. Mijn broer wilde een trainerscursus doen, ik ging vooral mee omdat ik zin had om tegen een bal te trappen. De docent was Henk Wullums, ook trainer bij Blauw-Wit. Hij liet ons een kwartier een balletje trappen. Puur om te kijken wat ik in huis had. Kort daarop tekende ik mijn eerste profcontract.”

De ondertitel van het boek ’toevalstreffersleven’ is goed gevonden. Voor Kramer geen zeven jarenplannen, nooit gaat iets zoals hij het zelf had bedacht. Na wisselend succes bij FC Amsterdam en MVV is er geen club meer die het met hem aandurft.

,,Een zes kende ik niet. Ik speelde een negen of een drie. Van tv-camera’s kreeg ik een boost, dan wilde ik mij laten zien. Tegen NAC of NEC vond ik dat lastiger. Daarom was ik ook geen topvoetballer.” Hij wordt daarop steward bij Lufthansa. ,,Toen kwam Telstar. Ik kon dat combineren met mijn werk in de lucht, ideaal.”

Na een heel goed seizoen, loopt het in het tweede jaar wat minder met Kramer in Velsen-Zuid. Bij zijn vertrek laat hij voor honderd gulden afscheidsbriefjes maken voor het publiek. ’Bedankt voor uw vergefelijke gezindheid bij alle soli die mislukten, de schoten die op doel gericht waren, maar die de cornervlag bereikten of op het strand terecht kwamen en uw applaus bij de goede acties.’

Een van de toeschouwers die het briefje in handen krijgen is DJ en plugger Ron Brandsteder. Die is net bezig met het opzetten van een bandje, Full House. Kramer krijgt prompt een plek in de band.

,,Ik was wel muzikaal maar kon echt niet bewegen. Ik was zo stijf als wat. Ze hadden een wereldberoemde choreograaf ingehuurd. Die kon iedereen helpen, maar die is na mij gestopt. Daarom stond ik bij optredens altijd maar een beetje achteraan.” Het nummer ’Standing on the Inside’ bereikt nummer één in de Top 40. Daarna stopt de band.

Later breekt Kramer ook op beeld door. Hij presenteert AVRO’s Sportpanorma. Het komt weleens voor dat hij ’s middags met FC Volendam voetbalt en daarna snel naar Hilversum rijdt voor de opnames. Na vier jaar is de directie klaar met hem.

Hij is niet journalistiek genoeg. ,,Dat heb ik toen in de uitzending aan het publiek uitgelegd. Het was het beste wat mij kon overkomen, want toen benaderde de KRO mij als opvolger van Willem Ruis en kreeg ik mijn eigen show.”

Tranen

Tijdens de presentatie van het boek heeft Kramer zoals altijd de lachers op zijn hand. Plots slaat de sfeer om en komen de tranen bij ’Fratsen Frank’. Het boek is opgedragen aan Marjola Roos, Kramers vriendin die in 1973 overleed aan een hersenbloeding.

,,Ze was heel erg ziek. Ik bracht haar naar haar ouders, kort daarop overleed ze. Ik had haar naar het ziekenhuis moeten brengen. Dat is altijd aan mij blijven knagen.”

Kramer stopte het verdriet weg. ,,Ik was kampioen verstoppertje. Met haar ouders heb ik nooit contact gezocht. Ik vreesde dat ze boos zouden zijn. Tijdens het maken van dit boek kwam ik in contact met haar broer. Die vertelde dat haar ouders juist heel graag iets van mij wilden horen. Het spijt me heel erg dat ik dat niet heb gedaan.”

De broer van Marjola nam het eerste boek in ontvangst.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen