Antilliaan krijgt tbs met dwangverpleging voor steken medebewoner in daklozenopvang Haarlem

Het slachtoffer raakte zwaargewond bij het steekincident in de daklozenopvang aan de Wilhelminastraat.
Haarlem

De 47-jarige Antilliaan die in de Haarlemse daklozenopvang een medebewoner neerstak, is door de rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

De rechters achtten bewezen dat S. M. de man op 1 juni minstens twee keer met een mes in zijn bovenlichaam stak en hem daarmee zwaar verwondde. De geboren Curaçaoënaar was volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar, onder meer omdat hij aan een psychotische stoornis leidt.

Voor de rechtbank is dat aanleiding de man te ontslaan van alle rechtsvervolging. Desondanks kreeg M. tbs met dwangverpleging opgelegd, mede omdat hij zich min of meer bewust was van wat hij deed. De Antilliaan betichtte het slachtoffer ervan zijn dure slippers te hebben gestolen.

Om recidive te voorkomen, is de tbs-maatregel de beste optie, aldus de rechtbank. ,,De veiligheid van anderen eist die verpleging.’’

Het slachtoffer, dat twee weken in coma lag en nog meerdere operaties moet ondergaan, eiste een schadevergoeding van bijna 44.000 euro. De rechtbank wees een vergoeding van 12.100 euro toe.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.