Zwanenburg wil minstens 150 jaar worden, maar viert eerst eeuwfeest van voetbalvereniging Halfweg

Zwanenburg wil minstens 150 jaar worden, maar viert eerst eeuwfeest van voetbalvereniging Halfweg
Voorzitter Oos Kesbeke en Rien Kruijt met enkele mannen van het klusteam van voetbalvereniging Zwanenburg.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Zwanenburg

Het klussenteam van voetbalvereniging Zwanenburg is op de druilerige doordeweekse ochtend al vroeg actief. De velden worden klaargemaakt voor het weekend, klein en groter onderhoudswerk opgepakt. Voorzitter Oos Kesbeke, die bij binnenkomst een paar kakelverse banketstaven op een tafel dropt, ziet de reuring met tevredenheid aan. „Zonder deze mensen kan de club niet overleven.”

Deze week bestaat Zwanenburg honderd jaar. Helemaal kloppen doet dit niet. Want de club die deze naam bezigt is van 1 juli 2005, maar op die datum wel ontstaan uit de fusie tussen SV Halfweg en RKVV Na Arbeid Sport, beter bekend als NAS. En die verenigingen werden in respectievelijk december 1919 en mei 1931 opgericht.

Halfweg in café Greeven aan de Haarlemmermeerstraat, NAS door enkele vermetele mannen uit het dorp die steun kregen van kapelaan Westdijk. „Wij houden de oprichtingsdatum van Halfweg aan, dus bestaan we een eeuw en is een feest op zijn plaats”, aldus Kesbeke, die in het dagelijks leven leiding geeft aan het gelijknamige Amsterdamse familiebedrijf in tafelzuren. „Dat laatste doen we over een paar weken, op 17 en 18 januari. De eerste dag staat in het teken van de jeugd. Er komt een bekende artiest en er is van alles te doen. De volgende dag is er een spellencircuit voor de jongste leden en aansluitend de officiële receptie. ’s Avonds is het in het clubhuis groot feest met diverse artiesten.”

Zoals iedere club kent ook de geschiedenis van Zwanenburg c.q. NAS en Halfweg hoogte- en dieptepunten, vooral op het sportieve vlak. Promoties en degradaties volgden elkaar op, NAS ging ooit bijna kopje onder en Halfweg verhuisde – niet zelden noodgedwongen – van locatie naar locatie. „Een dieptepunt voor mij is dat de oude kantine van Halfweg tien jaar geleden in vlammen is opgegaan”, herinnert Rien Kruijt zich.

Blauwe Tram Bokaal

Kruijt is zo’n typische clubman die al jaren bij Zwanenburg rondloopt en precies weet welke knop beroerd moet worden om ergens een lamp te laten aangaan. „Een ander dieptepunt is het verdwijnen van de Blauwe Tram Bokaal. Een schitterend schaalmodel van de beroemde blauwe tram tussen Amsterdam en Haarlem. Daarmee mochten winnaars van ons jaarlijkse klaverjastoernooi op de foto. Maar het ding is een paar jaar geleden spoorloos verdwenen.” Lachend: „Mocht iemand dit verhaal lezen en weten waar hij is, dan hoor ik dat graag.”

Tegenwoordig is Zwanenburg een club die groeit en ambities niet schuwt. „Wij hadden in 2005 zeshonderd leden”, aldus Kesbeke. „Nu bijna zevenhonderd. We promoten de club tijdens het schoolvoetbaltoernooi en organiseren ieder jaar een groot internationaal jeugdtoernooi, het Ultimate Football Toernament. Deelnemende ploegen komen uit heel Europa en natuurlijk Nederland. Everton, Mechelen, Chelsea en FC Utrecht, om er een paar te noemen. Verder zijn wij de mooiste vereniging in de Haarlemmermeer en financieel zeer gezond. Daar ben ik echt apetrots op. Net als op onze gecertificeerde jeugdopleiding.”

Toekomst

Nadenken en praten over de toekomst van de club brengt zicht- en hoorbaar meer enthousiasme bij de preses naar boven. „Kijk, een goede blik op de toekomst is een must. Daarom zijn wij in onze nopjes met ons schitterende complex. Mensen die voor de eerste keer bij ons komen, kijken hun ogen uit. Wij investeren in goede trainers, uiteraard ook voor de jeugd. De contributie is relatief laag. En ieder lid is bij Zwanenburg gelijk. Of je nu in de selectie speelt of in het laagste elftal: iedereen wordt op dezelfde manier behandeld en is bij ons een winnaar.”

Om alles in goede banen te kunnen blijven leiden, is bij Zwanenburg een verenigingsmanager aangesteld. „Dat is Dirk Jan Lassing. Hij wordt inderdaad betaald en coördineert ontzettend veel. We kunnen niet zonder hem, want ook bij ons is het vrijwilligersbestand aan sleet onderhevig. Echte clubmensen worden steeds schaarser.”

Rien Kruijt en zijn maten van het klussenteam worden niet betaald. Sterker, zij doneren onbeperkt ware clubliefde aan Zwanenburg. „Ik hoop van harte dat wij in de nabije en verre toekomst een echte dorpsclub blijven. Sportief mogen we van mij best hogerop, maar niet ten koste van alles. Spelers die hier denken te kunnen spelen voor geld, krijgen het deksel op de neus. Doen we niet.”

„Wij zijn een club met normen en waarden”, vult Kesbeke aan. „En met respect hoog in ons vaandel. Daar geloven wij in. Want we willen dat deze prachtige club over vijftig jaar, en lang daarna, nog bestaat.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal