Paul Rooyackers beschrijft ’formule van de liefde’, boekpresentatie op 9 december

,,Basisgedachte voor het boek is de theorie dat elk mensenleven verloopt in periodes van zeven jaar.’’
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

’Als ik met jou de kerst maar haal’ heet het boek van Paul Rooyackers dat maandag 9 december van 19.00 tot 20.30 uur gepresenteerd wordt bij boekhandel De Vries Van Stockum aan de Gedempte Oude Gracht.

In de etalage van de boekhandel hangt een bloederige foto van een kersthaas op een zilveren schaal die ook op de cover van de eerste oplage van het boek staat. Inmiddels is er ook een tweede versie met een vrouw die wegkijkt.

Beide foto’s zijn gemaakt door Ursula van de Bunte. Rooyackers kan de keuze voor de aanvankelijke omslagfoto wel verdedigen: „Ken je het begrip ’vechtscheiding’? Menige relatie eindigt toch in een bloederige vete? En na oudjaar zijn er duizenden paren die de brui geven aan hun relatie.’’

Sensitivity training

,,Basisgedachte voor het boek is de theorie dat elk mensenleven verloopt in periodes van zeven jaar. In zo’n periode zijn alle lichaamscellen minimaal een keer vernieuwd. Dan ben je als het ware een heel ander mens geworden. Ik kwam in aanraking met die theorie toen ik jaren geleden in Brabant een docent dramatische expressie ontmoette. Het was de tijd van de sensitivity training.’’

,,Ik was nog een puber. Eind jaren 60 begin zeventiger jaren deed ik de theaterschool in Amsterdam. Toen ik daar vernam dat mimespeler Ide van Heiningen van Perspekt wegging als docent bij Ivo Mavo ’t Heuveltje heb ik daar onmiddellijk gesolliciteerd. Sensitiviteit heeft daar van meet af aan in hoog aanzien gestaan. Het was zo’n beetje het Ruigoord van het onderwijs, waar elke leerling zijn eigen traject kon uitzetten.”

„Mijn zoektocht naar informatie in artikelen en literatuur over die zevenjarige levenscyclus is begonnen toen ik op mijn veertiende verliefd werd op een overbuurmeisje. Haar moeder zei ’Kom maar terug als je 42 bent’. En op mijn eenentwintigste kreeg ik een relatie die zeven jaar later strandde. Langzamerhand werd me duidelijk dat je je leven pas in eigen hand kunt nemen als je je van je eigen kunnen bewust bent.”

Handreiking

In ’Als ik met jou…’ spelen ook astrologie en numerologie een belangrijke rol. Daarmee kwam Rooyackers in aanraking toen hij in 1972 ging lesgeven op de antroposofische Rudolf Steiner School in Haarlem. „Als je alle astrologische tekens hebt doorlopen in die periodes van zeven jaar, met je vierentachtigste, zit het hele systeem er op. Maar mijn boek is niet heel pretentieus bedoeld. Zie het maar als een handreiking. Misschien kun je jezelf herkennen in dat veranderend systeem en kun je het ook van toepassing laten zijn op iemand met wie je een relatie aan wilt gaan. Dit systeem heeft zich in de loop van 35 jaar aan mij geopenbaard. Dat heeft uiteindelijk tot het besef geleid dat er een logica moet bestaan voor de liefde en de vele hobbels die je onderweg tegenkomt.”

„Maar ik denk dat je niet per se naar een systeem moet leven. Mensen hebben geen idee hoe ze hun leven moeten inrichten. Op basis van mijn eigen leven en onderzoek naar honderden andere mensen ben ik bij deze uitgekomen bij wat ik nu in dit boek heb vastgelegd.’’

,,Er is uiteindelijk niet één manier waarop je moet leven. Ik heb bijvoorbeeld altijd bewondering gehad voor Ramses Shaffy. Die heeft geleerd om te mediteren. Dan kun je zeggen ’Dat ga ik ook doen’, maar dat is dan ook weer niet voor iedereen weggelegd”, besluit Paul Rooyackers.

Lezing

’Als ik met jou de Kerst maar haal – de formule van de liefde’, Paul Rooyackers, uitgeverij Pantha Rhei, Katwijk, prijs 19,95 euro. Donderdag 12 december geeft Rooyackers een lezing over zijn boek in De Luifel, Herenweg 96 Heemstede, aanvang 20.00 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.