Piet Huijg (1951-2019), illustere naam uit de gouden tijd van HFC Haarlem

Piet Huijg in 2007.
© Foto Rob Hendriks
Haarlem

Nee, de schoonheidsprijs kreeg hij voor zijn manier van voetballen nooit, maar een prachtige carrière speelde hij wel bij elkaar. Veertien seizoenen speelde Piet Huijg voor Haarlem, van 1970 tot 1984. Vrijdag overleed hij op 68-jarige leeftijd.

Huijg speelde in een roemruchte periode van HFC Haarlem, dat in die jaren zelfs Europees voetbal haalde. Al die tijd was Huijg een centrale verdediger waar alle trainers door de jaren heen op konden rekenen.

Huijg was erbij toen Haarlem in het najaar van 1982 uitkwam in het Uefacuptoernooi (de huidige Europa League). Nadat in de eerste ronde AA Gent was verslagen, wachtte Spartak Moskou. Bij de heenwedstrijd in Moskou kwamen officieel tientallen, maar misschien wel honderden toeschouwers om het leven toen ze in de slotminuten van het duel werden verdrukt.

Supporters die vlak voor tijd al het stadion verlieten, hoorden gejuich van de tribunes en probeerden terug te keren. In de chaos die daarop volgde, mede door de spekgladde trappen en tribunes, kwamen vele fans in de verdrukking. De ramp bleef jarenlang onbekend.

„Wel zagen we tientallen ambulances, toen wij na de wedstrijd van het stadion naar het hotel reden. Pas de volgende dag hoorden we van ambassadepersoneel dat zich iets ergs had voltrokken op de tribunes. Maar wat? Dat wisten we niet. Jaren later werd bekend dat er veel slachtoffers waren gevallen. Ongelooflijk”, zei Huijg ruim tien jaar geleden in deze krant.

Huijg kon die avond niet meedoen vanwege een liesblessure. In de return, twee weken later in Haarlem, was hij er wel bij. Hij kopte Haarlem nog op 1-0, maar de 2-0 nederlaag van de wedstrijd in Moskou kon niet worden weggepoetst. Haarlem verloor na de 1-0 van Huijg met 1-3.

’Een van de lelijkste spelers ooit’, werd Huijg later door Jan Mulder genoemd. ’Niet vanwege zijn gelaat, maar vanwege zijn loopstijl.’ Schrijver Frank Heinen noemde hem zelfs ’een kruising tussen Franz Beckenbauer en Quasimodo.’

Maar in die lelijke stijl deed Huijg wel gewoon wat ie moest doen: goed verdedigen. Met 349 wedstrijden voor de club staat hij in de topvijf van spelers met meeste duels, achter Beer Wentink (524), Piet Groeneveld (408), Gerrit Peijs (368) en Edward Metgod (351).

Meer nieuws uit Sport Regionaal