Schaatsster Visser grijpt mis bij wereldbeker: ’Twijfel al hele seizoen aan mezelf’

Esmee Visser

Esmee Visser© Archieffoto: EPA

ANP/Internetredactie
NUR-SULTAN

Esmee Visser uit Beinsdorp heeft op de openingsdag van de wereldbeker schaatsen in Kazachstan niet voor de eerste Nederlandse medaille kunnen zorgen. De 23-jarige rijdster van TalentNED kwam op de 5000 meter niet verder dan de vierde plek. De olympisch kampioene op deze afstand finishte in de voorlaatste rit in een tijd van 6.56,34.

De Canadese Ivanie Blondin pakte verrassend goud met een baanrecord van 6.54,94. Voor de 29-jarige specialiste op de massastart was het haar eerste wereldbekerzege op deze afstand. Wereldkampioene Martina Sablikova uit Tsjechië kon in de laatste rit net niet onder de tijd van Blondin duiken en behaalde zilver met 6.54,99. Haar Canadese tegenstandster Isabelle Weidemann hield met een tijd van 6.55,80 Visser van het brons af.

Visser is tot dusver aan een matig seizoen bezig. Eerder eindigde ze in de wereldbeker als negende en als vijfde op de 3000 meter, de afstand waarop ze Europees titelhoudster is. "Ik twijfel eigenlijk al het hele seizoen aan mezelf", bekende Visser bij de NOS.

"Ik denk te veel na. Rijd ik nu te langzaam of te hard? Dat soort gedachten gaan door mijn hoofd. Daar moet ik mee stoppen, maar ik kan het knopje nog niet vinden. Ik moet gewoon gaan schaatsen en eruit halen wat erin zit. Want na mijn race hier was ik amper moe. Dat betekent dat de opbouw niet goed was. Ik heb feitelijk een beetje laf gereden."

Antoinette de Jong reed de zevende tijd (7.03,30). Reina Anema (achtste in 7.03,67) en Melissa Wijfje (tiende in 7.12,77) hadden eveneens een bijrol.

Carlijn Achtereekte ontbrak in Nur-Sultan. De olympisch kampioene op de 3000 meter gaf de voorkeur aan onder meer een trainingskamp in Collalbo. In het gecombineerde wereldbekerklassement (3 en 5 kilometer) ging ze dankzij twee keer zilver op de 3000 meter in Wit-Rusland en Polen aan de leiding. Sablikova nam in Kazachstan de eerste positie in de WB-stand over.

Lees ook: Esmee Visser legt de concurrentie haar wil op en verovert twee wereldbekertickets, op de 3000 en 5000 meter

Meer nieuws uit Sport Regionaal