Premium

Geld opnemen voorlopig iets lastiger: automaten van ABN Amro in hartje Haarlem dichtgetimmerd

Geld opnemen voorlopig iets lastiger: automaten van ABN Amro in hartje Haarlem dichtgetimmerd
Dichtgetimmerde geldautomaten Verwulft.
© Foto HD
Haarlem

Alle pinautomaten van ABN Amro in het centrum van Haarlem zijn voorlopig buiten gebruik. Dat blijkt uit een overzicht dat de bank op de website heeft geplaatst. Ook in Bennebroek en Hoofddorp zijn geldautomaten gesloten.

’Dichtstbijzijnde ABN Amro geldautomaat vindt u aan de Verwulft 3 in Haarlem’, staat op een A4’tje dat medewerkers van de bank op de dichtgetimmerde machine aan de Zijlstraat 67 hebben geplakt. Ook de machine waarnaar wordt verwezen, zit potdicht. Wie wil pinnen, kan in het stadshart nog wel terecht bij de geldautomaat van SNS Bank in de Hema, bij de Rabobank aan de Zijlstraat en bij de ING pinautomaat aan de Jacobsstraat.

Volgens het overzicht op de website van de bank zijn ook in bijvoorbeeld Zandvoort de geldautomaten dichtgetimmerd, maar dat klopt niet. In de badplaats zijn de automaten dinsdagmiddag nog gewoon in gebruik.

Vorige week gaf ABN Amro aan enkele tientallen pinautomaten in heel Nederland tijdelijk te sluiten vanwege het risico op plofkraken. Die hebben de laatste jaren steeds vaker plaats. Deze week werd bekend dat de bank veel meer machines voor een periode van zeker een maand buiten gebruik stelt. Van de ongeveer 900 geldautomaten die de organisatie in het land heeft, is ongeveer de helft dichtgetimerd.

De flappentap van ABN Amro aan de Kruisweg, op steenworp afstand van het station, is al een paar weken buiten gebruik. ,,Ja, het is wel vervelend. Dat vinden klanten ook’’, zegt een medewerker van de sigarettenzaak die aan de voormalige pinautomaat grenst. ,,Ze vragen waar ze nog wel geld kunnen opnemen. Mensen zijn zoekende.’’

Bij de telefoonzaak - pal tegenover de winkel - hangt een geldautomaat voor toeristen aan de gevel. ’ATM’ luidt het opschrift. Ondanks het internationale uiterlijk van de machine, worden geen extra transactiekosten in rekening gebracht aan Nederlanders die daar geld opnemen.

Ook aan de Amsterdamstraat in Haarlem-Oost werkt de machine niet, maar of dat gerelateerd is aan plofkraken, is onduidelijk. De geldautomaat staat al ruim een week uit, maar is niet van timmerwerk voorzien.

Opvallend genoeg heeft ABN Amro de machine bij winkelcentrum Schalkwijk niet gesloten. Daar werd in september nog een plofkraak gepleegd. Ook de automaten aan de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord, de Hoofdstraat in Santpoort-Noord en de Velserbroekdreef in Velserbroek blijven open.

Aan het Houtplein in Haarlem kan alleen nog in het pand van ABN Amro worden gepind. Hetzelfde geldt voor de vestigingen aan de Binnenweg in Heemstede en in de luchthaven Schiphol.

Ook aan de buitenkant van het ABN-gebouw het Marktplein in Hoofddorp zijn de flappentappen dichgetimmerd. ,,Zelf heb ik er geen last van, want ik pin altijd binnen’’, vertelt Hoofddorper Frans Ouwerkerk. Tijdens een wandeling door zijn woonplaats zag hij dat ook de automaat van ABN Amro in winkelcentrum de Skagerhof buiten gebruik is. Ouwerkerk merkt op dat veel van zijn plaatsgenoten flink balen van de dichtgetimmerde machines. ,,Op het moment dat ik even stopte om er foto’s van te maken, hoorde ik passanten regelmatig vloeken en tieren.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.