Proces tegen hacker die naaktbeelden BN'ers stal

HAARLEM

De 35-jarige Mitchell van der K. moet zich dinsdag en woensdag voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden, omdat hij de e-mail-, chat- en iCloudaccounts zou hebben gehackt - of dat zou hebben geprobeerd - van vele tientallen personen. De politie kwam K. op het spoor nadat een vrouw uit Zwanenburg aangifte had gedaan.

Door de hacks kon K. bij persoonlijke gegevens en stal hij (naakt)foto's en (seks)video's, waarvan hij een deel publiceerde op internet. Onder de getroffenen is onder andere vlogger Laura Ponticorvo en oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo.

Van der K. heeft eerder bekend dat hij naaktbeelden had gestolen uit de computers van onder andere enkele bekende Nederlanders door hun wachtwoorden te kraken. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem onder meer van grootschalige computervredebreuk, gepleegd tussen medio 2014 en eind 2017.

Uit onderzoek bleek dat de verdachte op zijn computers, telefoons en op gegevensdragers 30.000 privébeelden van derden had. Zeker dertig van hen deden aangifte. De politie kon niet alle slachtoffers identificeren.

De verdachte was destijds kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere. De VVD zette hem in 2018 meteen uit de partij toen de verdenkingen bekend werden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.