Premium

En weer terug in Haarlem: de drijvende stadsnomaden

En weer terug in Haarlem: de drijvende stadsnomaden
Van de Molenplas deze zomer naar het Spaarne aan de Heemsteedse zijde afgelopen weken naar nu hier aan het Jaagpad.
© Foto Richard Stekelenburg
Haarlem

Binnen vier maanden na hun gedwongen vertrek van de Molenplas zijn de drijvende stadsnomaden weer terug in Haarlemse wateren. Langs het zuidelijkste deel van het Jaagpad langs het Spaarne liggen ze dit keer.

Vier maanden lang lagen ze hier pal aan de overkant afgemeerd, aan de Heemsteedse walkant van de oude veenstroom. Daar lagen ze dusdanig verscholen in de bosschage, dat ze niet eens direct opvielen.

Dat veranderde toen een van de bewoners van de drie bootjes zijn hond in kinderspeelbos Meermond liet rondrennen. Het beest begon prompt twee kinderen te bijten. Omdat de eigenaar zijn hond ook niet meer te pakken kreeg, heeft de politie het dier toen aan de Cruquiushaven neergeschoten. Daarmee was het lot van de varende zwervers in Heemstede bezegeld. Dat was eind oktober.

De oversteek terug naar Haarlem werd vorige week gemaakt. Maar lang zullen ze hier niet blijven.

Een woordvoerder van de gemeente Haarlem laat weten dat de drie bootjesbewoners afgelopen vrijdag al een brief hebben gekregen, waarin ze te verstaan is gegeven dat ze binnen een week moeten vertrekken. Donderdag 5 december moeten ze weg zijn. Geen pakjesavond hier aan het Jaagpad dus, op de verjaardag van de Sint.

Omdat het om dezelfde mensen gaat als afgelopen zomer aan de Molenplas, was dit keer geen lang traject van weken nodig om ze de wacht aan te zeggen. ,,Deze mensen zijn bekend bij ons en zitten ook in ons zorgcircuit’’, vertelt de woordvoerder. ,,Dat betekent onder meer dat we ze ook alternatieven hebben aangeboden, maar daar zijn ze tot op heden niet op ingegaan.’’

Bij de drie bootjes heerst deze dinsdag rond het middaguur een diepe rust. Hoewel aan het begin van het Jaagpad wel de inmiddels bekende bakfiets van een van de nomaden staat en bij de bootjes zelf een bromfiets, blijven tekenen van leven verder uit.

Een bewoner van een van de woningen een stukje verderop aan de Zuid-Schalkwijkerweg vertelt dat er van overlast geen sprake is. ,,Aan de Molenplas hadden ze op een gegeven moment wel een hoop troep verzameld. Het is te hopen dat dar hier uitblijft. Verder zie ik een van hen altijd met joint tussen zijn lippen.’’

Nu het verblijf aan dit stuk Jaagpad beperkt blijft tot een week, zal het niet tot een grote verzameling ’troep’ komen, zo lijkt.

De vraag is waar de drijvende zwervers straks weer zullen opduiken. Zoals een van hen eerder opmerkte: ,,Waarheen nu? De volgende gemeente maar weer pesten, denk ik. Ik heb niks meer, ik heb alleen mijn bootje. Dus ja, wat moet ik?’’ Ondertussen wordt het per week kouder, zeker op het water.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.