Premium

Steffan redt drenkeling uit de Haarlemse Schotersingel: redder verbaasd en ook geïrriteerd door apathie omstanders

Steffan redt drenkeling uit de Haarlemse Schotersingel: redder verbaasd en ook geïrriteerd door apathie omstanders
24 juni 2019: de drenkeling zit aan de kant van de Schotersingel.
© Archieffoto
Haarlem

Steffan Groenendijk (33) vindt de medaille, de bloemen en de mooie woorden ’overbodig’, zegt hij met een lach. ,,Maar ook een blijk van waardering’’, voegt hij daar met een nog grotere lach aan toe. Steffan redde door zijn alertheid op 24 juni van dit jaar een 25-jarige Haarlemmer van de verdrinkingsdood.

Steffan liet op deze zomerse dag zijn hond uit bij de Schotersingel, toen hij merkte dat er wat loos was in het water. Er waren heel veel zwemmers maar ergens klopte iets niet. ,,Mensen waren aan het roepen en wijzen naar het water, verder gebeurde er niks.’’

Het duurde ook even voordat Steffan doorhad dat er iemand aan het verdrinken was. Hij bedacht zich geen moment, deed zijn bril af en sprong in het water.

In het water, naar schatting van de twee meter lange Haarlemmer zo’n drie meter diep, was het pikdonker. Hij kon de drenkeling eerst niet vinden. Het zoeken en spartelen duurde misschien slechts een minuut, maar voor zijn gevoel was hij veel langer bezig.

Hand

Gelukkig kwam er op een gegeven moment nog een hand boven water die hij vastpakte. Hij trok de drenkeling mee naar de kant, waar hij de man, iemand uit Eritrea, met hulp van anderen op de de wal wist te krijgen.

Steffan redt drenkeling uit de Haarlemse Schotersingel: redder verbaasd en ook geïrriteerd door apathie omstanders
Redder Steffan Groenendijk naast burgemeester Jos Wienen.
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Steffan verbaast zich nog steeds over de apathie van de andere omstanders, volgens hem toch een kleine vijftig mensen. ,,Ik erger me daar aan. Ze kwamen ook niet meteen in actie toen ik die man op de kant probeerde te krijgen.’’

Het was bovendien een slechte dag voor de hulpdiensten: toevallig was er een landelijke storing van de alarmdienst 112. Eenmaal op het droge arriveerde wel snel een ambulance.

Lees ook: Man door voorbijganger uit water gered in Haarlem, hulpdiensten via bekende op meldkamer ingeschakeld

Na de redding zette Steffan zijn bril weer op en ging kletsnat met zijn hond naar zijn huis in de binnenstad. Helaas voor hem had hij zijn telefoon en sleutelbos bij zijn redding in zijn zakken laten zitten. ,,Die sleutelbos is in het water gegleden. Kwijt dus. Mijn telefoon was verdronken.’’

Maar zonder de ingreep van Steffan was de man verdronken. Hij kreeg daarvoor dinsdag uit de handen van burgemeester Jos Wienen op het stadhuis de bronzen medaille en een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Steffan heeft veel reacties gekregen op zijn moedige daad. Zozeer zelfs, dat de zzp’er in de bouw zijn vrienden er gekscherend voor waarschuwde er ’niet weer over te beginnen’.

Wienen noemde hem ’een voorbeeld voor andere mensen’. ,,Ik wil je bedanken voor je ongelooflijk snelle reactie.’’ Hij ontving al eerder een bos bloemen van de politie en dinsdag was dus het eerbetoon op het stadhuis. De drenkeling was ook uitgenodigd voor het kleine feestje in de burgemeesterskamer maar niet aanwezig.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.