Premium

Kick Out Zwarte Piet dreigt met actie bij intocht in IJmuiden volgend jaar

Kick Out Zwarte Piet dreigt met actie bij intocht in IJmuiden volgend jaar
De foto van het demonstratievak.
© Archieffoto
IJmuiden

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet dreigt volgend jaar actie te gaan voeren bij de intocht van sinterklaas in IJmuiden.

De aanleiding is de ludieke actie om een demonstratievak te besmeuren met rotte vis en het verzetten van de hekken waarmee het vak was afgezet.

Dat blijkt uit een brief van Kick Out Zwarte Piet aan de gemeenteraad van Velsen. De actiegroep trekt fel van leer tegen het demonstratievak dat burgemeester Dales had gemaakt aan de Kerkstraat/Kanaaldijk. Op foto’s van het demonstratievak leek het alsof er maar een klein demonstratievak was gemaakt. ’Op de foto is dit vak duidelijk te zien als een kooi waar demonstranten achter hekken op een klein oppervlak opgesloten zouden worden’, stelt de actiegroep. ’Walgelijk’ en ’Wij zijn geen apen of slaven en laten ons niet opsluiten in een kooi’. Kick Out Zwarte Piet meent ook dat het demonstratievak zich op een afgelegen plek bevond, aldus de brief. De actiegroep schrijft in overweging te nemen om IJmuiden tijdens de sinterklaasintocht in 2020 als een van de gemeenten aan te doen. ’Al is het alleen maar om te laten zien dat wij ons niet in een kooi gevangen laten nemen’.

In een reactie aan de actiegroep schrijft burgemeester Dales dat hij het recht op demonstratie juist een groot goed vindt. Ook weerlegt hij de bewering dat de demonstratievakken, waar uiteindelijk niemand demonstreerde, in een afgelegen gebied lagen. Volgens Dales lagen de vakken op hoor- en zichtafstand van de route van de intocht. ’Ik heb de hekken geplaatst met het doel om demonstranten beter te kunnen beschermen’.

Daarnaast wijst Dales er op dat het aangewezen vak ’vele malen groter was dan het vierkant dat op de foto te zien is’. De hekken op de foto geven ook een vertekend beeld, omdat de nacht voor de intocht er hekken in de bosjes waren gegooid, vermoedelijk door pro-Zwarte Pietaanhangers.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.