Plafond Burgerzaal gemeentehuis Velsen vervangen om te voorkomen dat platen naar beneden zouden vallen: ’Plafond was nooit goed gemonteerd’

Steigers in de Burgerzaal, het plafond wordt vervangen.
© foto United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Alle plafondplaten van de Burgerzaal in het gemeentehuis in IJmuiden worden vervangen. Ze waren volgens een gemeentewoordvoerder ’nooit goed gemonteerd’.

In 2014 is het gemeentehuis gerenoveerd. Toen is ook het plafond in de Raadzaal en de Burgerzaal vervangen.

,,De montage heeft helaas tot gevolg gehad dat er ruimte tussen de plafondtegels is ontstaan. Dit is in 2015 geconstateerd, waarna is besloten om de plafondtegels extra te zekeren door ze vast te nieten aan het raster. Het plafond is vervolgens jaarlijks gecontroleerd. Eind 2017 is tijdens een controle gebleken dat het plafond toch bleef werken. Om te voorkomen dat er plafondtegels zouden uitvallen, is besloten om de plafonds te vervangen. Het plafond in de Raadzaal is afgelopen zomer al vervangen’’, laat de gemeente weten.

De werkzaamheden duren tot 8 december. Het vervangen van de plafondplaten in de Raadzaal en de Burgerzaal kost 73.257,32 euro. Of deze kosten worden verhaald op de aannemer, omdat de platen nooit goed zijn gemonteerd, daar kan de gemeente nog niks over zeggen.

Ook wist de woordvoerder niet of het dezelfde aannemer is die nu de plafonds heeft vervangen.

Kroonluchters

In de Burgerzaal hingen acht kroonluchters. Deze werden in 2014 verwijderd, nadat van een kroonluchter een kelk naar beneden viel. Deze kwam terecht op het hoofd van een net gekozen raadslid van de VVD, Bas Hageman.

Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken geweest naar de mogelijkheden om de kroonluchters te restaureren. Ze bevinden zich nu in een geklimatiseerd depot.

,,De conditie van de kroonluchters is slecht’’, laat de gemeentewoordvoerder weten.

,,In 2016 is er voor het restaureren van de kroonluchters een projectgroep gestart met als doel deze in oorspronkelijke staat terug te brengen. Er is nu een planning en kostenraming om één kleine kroonluchter te restaureren.’’

Het kost ruim vijftigduizend euro ( €51.242) om deze ene kroonluchter te restaureren, exclusief btw. Of alle kroonluchters in oude glorie worden hersteld, is nog onduidelijk. ,,Het verloop van dit restauratieproces, de uiteindelijke kosten en de subsidiemogelijkheden bepalen in hoeverre de kroonluchters kunnen worden gerestaureerd.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.