Minder incidenten met leerlingenvervoer in Haarlemmermeer

Hoofddorp

Dit schooljaar zijn er minder incidenten met het leerlingenvervoer geweest dan in 2018. „Dat neemt niet weg dat er dit jaar een aantal incidenten is geweest dat voor ouders en kinderen negatieve gevolgen heeft gehad.”

Dat zeggen B en W van Haarlemmermeer in antwoord op vragen van GroenLinks, VVD, Forza en SRH. Regiorijder vervoert in de regio met driehonderd chauffeurs 1.200 kinderen op ruim 260 routes. Ruim een derde van de kinderen (447) komt uit Haarlemmermeer.

Elk nieuw schoolseizoen doen zich problemen voor. „In de brief die ouders jaarlijks in de zomer ontvangen over het leerlingenvervoer, wordt aangegeven dat er in de eerste weken van september sprake is van een opstartperiode.” Dat gaat niet in alle gevallen vlekkeloos, maar inmiddels is volgens B en W met alle ouders een passende oplossing gevonden.

Begin oktober kwamen twee Zwanenburgse ouders naar de gemeenteraad van Haarlemmermeer om hun nood te klagen. Bij het vervoer van hun 11-jarige kind ging toen al maanden alles verkeerd dat maar verkeerd kon gaan. Het kind heeft autisme en is gebaat bij dezelfde chauffeur die dezelfde route rijdt en andere afspraken. De eerste schoolweek zette Regiorijder zes verschillende chauffeurs in die zich niet aan met de ouders gemaakte afspraken hielden. Geen vaste zitplaats, niet naast hetzelfde vriendje mogen zitten en ergens in de buurt van de woning de taxi uit worden gezet. „Mijn kind en ik zijn allebei ziek van de stress”, verzuchtte de moeder tijdens de raadsvergadering. „ Er is nog steeds geen zicht op een vaste chauffeur. Ik heb mijn werktijden moeten aanpassen omdat ik er niet in slaag onze beide kinderen van en naar school te brengen.” Dat ging de raadsleden veel te ver. PvdA-wethouder Mieke Booij zegde een oplossing toe.

De gemaakte afspraken omtrent het leerlingenvervoer zijn vastgelegd in contracten. Daarin worden vereiste opleiding en competenties van de chauffeurs benoemd. De communicatie met de ouders verloopt online via een reizigersportaal. Volgens de gemeente zou het allemaal zo moeten gaan: „Voor de dagelijkse sturing op het leerlingenvervoer hebben we een regionaal contractmanagement team aangesteld. Daar zit een professional leerlingenvervoer die goed is ingevoerd in de wereld van het leerlingenvervoer en afweegt wat wel en geen realistische oplossing is, om de dienstverlening te verbeteren naar aanleiding van signalen van ouders.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.