Premium

Tata Steel Nederland leverde al miljard euro dividend in bij moederbedrijf, maar de grootste klappen vallen toch in IJmuiden

Tata Steel Nederland leverde al miljard euro dividend in bij moederbedrijf, maar de grootste klappen vallen toch in IJmuiden
De logo’s van het bedrijf door de jaren heen.
© foto bart vuijk
IJmuiden

Een miljard euro aan dividend heeft Tata Steel Nederland sinds 2007 uitgekeerd aan de enige aandeelhouder, een holding van Tata Steel Europe. Daarvan is geen cent bij het moederbedrijf in India terechtgekomen.

De centrale ondernemingsraad (cor) stelt dit in een brief aan het personeel. De cor begrijpt dan ook geen sikkepit van het besluit om de grootste klappen van de komende ontslaggolf in Nederland te laten vallen.

De in IJmuiden gemaakte winst kwam volgens de cor terecht bij de Tata Steel Nederland Holding, die rechtstreeks onder Tata Steel Europe valt. De holding stuurt zowel de vestigingen in Engeland als die in Nederland aan. Wat er met het Nederlandse dividend is gebeurd, kan de cor niet achterhalen, maar wel staat volgens de cor vast dat er nooit een cent van dit geld is uitgekeerd aan moederbedrijf Tata Steel in India. Aangezien de Engelse tak van Tata Steel al jaren verlies maakt, ligt het vermoeden voor de hand dat de winst uit IJmuiden in de noodlijdende Engelse fabriek is gestoken. Die vestiging is door het Indiase moederbedrijf eveneens met miljarden gesteund, aldus de cor. Van dit geld kwam ’nimmer’ een cent in IJmuiden terecht.

CEO Henrik Adam van het bedrijf ontkende onlangs ronduit dat er geld van ’IJmuiden’ naar Engeland is gevloeid. Dat stelde hij in een interview in het Financieele Dagblad. Adam riep in hetzelfde artikel de IJmuidense vestiging op om beter te presteren. Het interview zette veel kwaad bloed in IJmuiden. De cor is er ’bijzonder ontstemd’ over.

De cor wijst er ook op dat er twee miljoenenleningen lopen van Tata Steel Nederland aan Tata Steel Engeland en de overkoepelende holding. Het gaat in totaal om 200 miljoen euro.

Cor-voorzitter Frits van Wieringen legt desgevraagd uit: ,,Die leningen zijn toen afgestemd met de cor en er was afgesproken dat het geld weer door Tata Steel Nederland opgeëist kon worden als de nood hier aan de man was. Dat is niet gebeurd, nog een reden waarom wij niet begrijpen waarom er in Nederland 1700 banen moeten worden geschrapt.”

Tata heeft het overigens over 1600 in Nederland en 1000 in Engeland, en 350 elders. De cor becijfert zelf inmiddels 1700 ’Nederlandse’ ontslagen. Bij dochterbedrijf Tubes Nederland vallen er namelijk buiten deze operatie om ook nog 53.

In een mededeling aan het personeel in IJmuiden schrijft de cor ’ernstige zorgen over de communicatie’ te hebben over het ’transformatieprogamma’ van het bedrijf. Tata Steel Europe vertelt dat de directie van Tata Steel Nederland op de hoogte is gebracht van de plannen, maar de Nederlandse directie ontkent dit als de cor erom vraagt. Kennelijk tast de Nederlandse directie zelf ook nog in het duister.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.