Premium

Toernooi ’De Beste Pingponger van Haarlem’ groeit: slappe lach tijdens het tafeltennissen [video]

Toernooi ’De Beste Pingponger van Haarlem’ groeit: slappe lach tijdens het tafeltennissen [video]
Maarten Nouwen en Ron Doevendans promootten het evenement op de Grote Markt.
© Foto Antoine Hubert
Haarlem

Om het evenement ‘De Beste Pingponger van Haarlem’ te promoten, stonden ze 24 november een paar uur met een mini-tafeltennistafel op de Grote Markt. Organisatoren Ron Doevendans en Maarten Nouwen trokken heel wat bekijks. Sommige voorbijgangers sloegen spontaan een balletje mee.

,,Als je op straat flyers staat uit te delen, lopen ze vaak met een grote boog om je heen’’, weet Nouwen. Met het tafeltennistafeltje werd de tweede editie van De Beste Pingponger van Haarlem wel flink onder de aandacht gebracht.

Bij de première, in januari dit jaar, trok het toernooi 130 deelnemers. Het merendeel was niet lid een tafeltennisvereniging. Doevendans en Nouwen denken dat het komende toernooi, in het tweede weekend van januari, meer deelnemers gaat trekken. ,,We verwachten nu over de tweehonderd te gaan.’’

Het aantal klassen is uitgebreid. Vorig jaar kende het toernooi de Ripperda-klasse voor gevorderden, terwijl de andere deelnemers uitkwamen in de Kenau-klasse.

Omdat het niveauverschil soms erg groot was, is daar de Frans Hals-klasse tussengekomen. Daarin zitten veelal gevorderde tafeltennissers die op een lager niveau spelen dan de ’vergevorderden’ in de Ripperda-klasse.

Dit keer kan ook de jeugd het tegen elkaar opnemen. De Hakim Sesamstraat-klasse is opgezet voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar oud, in de Chef’Special-klasse strijden 12- tot en met 15-jarigen tegen elkaar. Die namen zijn niet zomaar gekozen.

Toernooi ’De Beste Pingponger van Haarlem’ groeit: slappe lach tijdens het tafeltennissen [video]
De eerste editie van het toernooi, in januari dit jaar, telde 130 deelnemers.
© Archieffoto United Photos

Zo stelt de Haarlemse band prijzen beschikbaar en mag de winnaar van de klasse die naar Hakim Traïda is vernoemd een dagje meelopen op diens filmschool. Stiekem hopen Nouwen en Doevendans dat ook de mannen van Chef’Special een kijkje komen nemen bij het toernooi.

Nouwen, lid van TTV Spaarne, bedacht het concept van De Beste Pingponger van Haarlem. Doevendans, van jongs af aan spelend bij TSTZ Haarlem, sloot zich al snel aan bij de organisatie, net als Marthijn van Dijk (TTV Spaarne) en John Kossen van de Beverwijkse Tafeltennisvereniging Rapidity. De vorige keer werd het toernooi gespeeld bij TTV Spaarne en TSTZ Haarlem, in januari wordt ook gepingpongd bij Tafeltennisvereniging Oranje Zwart.

Onder de Haarlemse clubs heerst nauwelijks rivaliteit, vertellen Nouwen en Doevendans. ,,We hebben altijd al veel samengewerkt.’’ Doel van het toernooi is dan ook de sport te promoten, niet om je als vereniging te onderscheiden. Hoewel ledenaanwas wel een mooie bijvangst is.

Het draait tijdens het pingpongtoernooi vooral om de gezelligheid. ,,Sommige deelnemers kwamen niet meer bij van de slappe lach’’, herinnert Doevendans zich van de eerste editie. Bijna iedereen heeft ooit getafeltennist, weet Nouwen, in het verleden marketingmanager bij tafeltennisbond NTTB. Veel Haarlemse bedrijven hebben een tafel staan, is Doevendans opgevallen na een korte rondgang op LinkedIn.

Ook wie geen batje heeft, mag meedoen. Juist voor ’huis-tuin-en-keukenspelers’, die geen lid zijn van een club, is het een prima toernooi. ,,Je kunt op je eigen niveau de beste pingponger van Haarlem worden, dat maakt het toernooi zo leuk’’, weet Nouwen.

Enige voorwaarde is dat deelnemers een band met de Spaarnestad hebben. Ze moeten in Haarlem wonen, werken, naar school gaan, geboren zijn of lid zijn van een lokale tafeltennisclub.

Vorig jaar werden Jens Wiersma (Ripperda) en Victor Kastelein (Kenau) de beste pingpongers van Haarlem. JP Haarlem mocht zich het beste pingpongbedrijf van Haarlem noemen. Dit keer strijden ook vriendenteams om een trofee.

,,De spelers van zulke teams hebben de garantie dat ze op hetzelfde deel van de dag spelen en het niet tegen elkaar hoeven op te nemen. Zo kunnen ze elkaar ook supporteren’’, legt Nouwen uit. En na afloop gezellig wat drinken aan de bar als ze zich niet voor de wedstrijden op zondag 12 januari plaatsen, benadrukt het duo.

De tafeltennisbond heeft het toernooi aangewezen als een vernieuwend concept en een voorbeeld voor andere plaatsen en clubs. Andere steden hebben al interesse getoond om een eigen ’De Beste Pingponger…’-wedstrijd te organiseren.

Een enkele purist weigert de term pingpong te gebruiken, aangezien de sport officieel tafeltennis heet. ,,Juist door het over pingpong te hebben, maak je de drempel om mee te doen lager’’, weet Doevendans. ,,Iedereen die het op de camping weleens speelt, noemt het ook zo.’’

Doevendans en Nouwen blijven het toernooi de komende jaren verder ontwikkelen. Hun droom is om de finaledag ooit op een iconische locatie te laten spelen, zoals in het stadhuis of de Grote of St. Bavo Kerk. De promotie op de Grote Markt was daar een voorproefje van.

Inschrijven voor ‘De Beste Pingponger van Haarlem’ kan tot eind december via de website.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.