Premium

HFC geeft geen krimp in koud Tiel en blijft koploper in tweede divisie

HFC geeft geen krimp in koud Tiel en blijft koploper in tweede divisie
Tom Boks van Koninklijke HFC stompt de bal weg en weet in Tiel keurig de nul te houden.
© Foto Orange Pictures/Rene Nijhuis
Tiel

Koninklijke HFC is het afgelopen weekeinde in de tweede divisie slechts 24 uur koploper af geweest. Doordat TEC - HFC de enige wedstrijd was die op zondag werd gespeeld, werden de Haarlemmers op zaterdag gepasseerd door IJsselmeervogels, AFC en HHC Hardenberg. Een dag later werd de orde hersteld via een zakelijke 0-2 zege op de ploeg uit Tiel.

Trainer Gertjan Tamerus had zijn spelers op het hart gedrukt om ook op een niet tot de verbeelding sprekend voetbalcomplex de vereiste concentratie tevoorschijn te toveren.

De voetballiefhebbers die de thuisbasis van TEC kennen, zullen precies weten waar de angst van de coach op was gestoeld. Voor alle anderen volgt hier een korte sfeertekening.

Sportcomplex De Lok ligt aan de rand van Tiel in een nogal kale open vlakte. Daardoor heeft de wind er vrij spel. Zondag waaide er een matige bries uit het noordoosten waardoor het bij TEC steenkoud was. De kleine tribune was dan ook voor nog geen tiende gevuld.

Al met al zullen er nauwelijks 250 toeschouwers op het duel zijn afgekomen. Alsof Koninklijke HFC een bekerwedstrijd speelde tegen een zondagse vijfdeklasser.

Hobbels

Het natuurgrasveld was als warme boter: spekglad en zacht als boetseerklei. De vele hobbels maakten de omstandigheden nog wat zwaarder. Al na drie minuten wedstrijd viel het eerste slachtoffer: grensrechter Alwin Steeg. Na een iets te bruuske rempartij gleed hij onderuit.

Na de voetbalshow van vorige week in Spakenburg met pakweg 1500 fans langs de lijn, was het dus volstrekt logisch dat Tamerus zich wilde wapenen tegen de ontnuchterende omstandigheden in de stad van Flipje.

Maar HFC wordt met de week meer volwassen. Droop tegen IJsselmeervogels het vernuft er vanaf; tegen TEC werden de mouwen opgestroopt en tapte de ’koninklijke’ uit een ander vaatje. Voor de liefhebbers van mooi voetbal een tegenvaller. Al werd dat gecompenseerd door de drie punten die HFC aan het potje vechtvoetbal overhield.

En dus manoeuvreerde HFC zich zondag in de Betuwe misschien nog wel nadrukkelijker in de rol van titelfavoriet. Want de bal lekker rond laten gaan en winnen is veel makkelijker dan de frivoliteit en de technische bagage overboord gooien en de punten pakken in een ploeterpartij.

Vol energie maar zonder goede moed (TEC zou tegen HFC zijn zesde wedstrijd op rij verliezen) begon de thuisploeg aan de zware klus tegen de koploper. Het offensiefje in de openingsfase leek TEC na een kwartier de 1-0 op te leveren toen verdedigend middenvelder Jacob Noordmans in zijn eigen strafschopgebied koos voor technisch vernuft in plaats van de bal weg te rossen.

Wimilio Vink kreeg de bal voor zijn rechter en schoot via doelman Tom Boks net naast. Noordmans was in zijn honderdste duel voor Koninklijke HFC niet zijn solide sobere zelf.

Zelfvertrouwen

Vijf minuten later viel de openingstreffer aan de andere kant. Lars Weistra stuurde op links Floris van der Linden weg die netjes breed legde op Joël Donald. Vol zelfvertrouwen na zijn twee goals tegen IJsselmeervogels maakte de spits gedecideerd zijn derde van het seizoen. Even later voorkwam Tom Boks met een geweldige reflex de 1-1 na een venijnige volley van Vink.

Na een half uur legde Floris van der Linden de bal op de stip na een opzichtige handsbal van een verdediger van TEC. Van der Linden weet dit seizoen wel raad met pingels: 0-2. Vlak na de rust kreeg het opgepoetste geloof in eigen kunnen van spits Donald een enorme opdoffer toen hij de bal voor open doel naast schoof.

Met 0-3 zou de wedstrijd zijn gespeeld. Met 0-2 bleef TEC hopen op een resultaat. De ploeg van trainer Arjan van der Laan gooide weliswaar veel energie in de strijd, maar de echte overtuiging om de 2-1 en meer te maken ontbrak.

Als de bal al richting het doel van HFC werd gekopt of geschoten, dan was daar altijd nog Tom Boks die het gevaar keerde. De sluitpost speelde weer eens een wedstrijd in een wedstrijd. Want winnen is voor Boks vanzelfsprekend het belangrijkste. Maar de nul houden is voor een doelman bijna net zo heilig.

Wisselen

In de slotfase gaf een schreeuwpartij van een TEC-supporter de kille, onpersoonlijke sfeer uitstekend weer. „Wisselen!”, brulde de fan richting de dug-out van TEC. „Nummer 22 er uit!” Dat het rugnummer boven de naam werd verkozen, deed de gevoelstemperatuur in Tiel nog wat verder dalen.

TEC-Koninklijke HFC 0-2

20. Donald 0-1,

32. Van der Linden 0-2 (pen).

Koninklijke HFC: Boks, Morgan (82. Hols), Kok, Boer, Wilffert, Volkert, Noordmans, Van Huffel (36. Dekkers), Weistra, Donald (Tadmine), Van der Linden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen