Premium

Haarlemse huisarts van actiecomité het ’Roer Moet Om’ slaat alarm: kwetsbare patiënt in het nauw en de politiek kijkt weg

Haarlemse huisarts van actiecomité het ’Roer Moet Om’ slaat alarm: kwetsbare patiënt in het nauw en de politiek kijkt weg
Huisarts Peter de Groof uit Haarlem: ,,Minister pak de regie.”
© Foto United Photos
Haarlem

Actievoerende huisartsen slaan dinsdag alarm in Den Haag. Ze krijgen patiënten steeds moeilijker doorverwezen naar de juiste zorg. ,,Kwetsbare ouderen en jongeren blijven te lang verstoken van adequate hulp. De politiek kan niet langer wegkijken”, zegt huisarts Peter de Groof uit Haarlem.

Hij is een van de initiatiefnemers van ’Het Roer Moet Om’. Dit actiecomité overhandigt de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdagmiddag het pamflet ’Zorg voor samenhang!’, ondertekend door 3842 huisartsen, 2061 zorgwerknemers en 1056 sympathisanten.

,,We hebben goede zorg in Nederland, maar die staat onder druk”, zegt Peter de Groof. ,,De zorg is enorm aan het versnipperen. Ook in Haarlem heb je tientallen thuiszorgbedrijfjes, dat is blijkbaar lucratief. De krenten worden uit de pap gehaald. In bijvoorbeeld de GGZ is er plenty hulp voor minder ernstige psychische klachten. Maar de zware psychiatrie of jeugdzorg? Een dramaverhaal!”

Longontsteking

Vooral kwetsbare patiënten vallen ’tussen wal en schip’, stelt het actiecomité. Een van de huisartsen van ’Het Roer Moet Om’ beschrijft: ,,Psychiatrische patiënten krijg ik pas na vele maanden soebatten op de juiste plek in de GGZ. Voor mijn bejaarde patiënt met een longontsteking krijg ik pas na eindeloos bellen een bed in een ziekenhuis. Jongeren in mijn wachtkamer met serieuze gedragsproblemen worden door een tegenstribbelende gemeente niet of veel te laat van juiste zorg voorzien. Voor de patiënt die thuis behandeld wordt, lukt het mij niet om wijkverpleging te regelen vanwege grote personeelstekorten.” De huisarts waarschuwt ook voor het ’doorgeschoten preferentiebeleid’. ,,Ik zie dat patiënten steeds meer in de war raken door constante en onveilige medicatiewisselingen omdat de meest basale medicijnen niet leverbaar zijn.”

Pak de regie

De actievoerende huisartsen, onder wie zeven uit Haarlem en omgeving, roepen minister Hugo de Jonge op de regie te pakken ’om tot samenhang te komen’. ,,Hij kan zich niet langer verschuilen achter de marktpartijen.” De Groof: ,,Iedereen wijst naar elkaar en zegt: ’daar ga ik niet over’. Samenhang ontbreekt. Herpak het politieke mandaat! De politiek is vooral bezig met de financiële kant van de zorg: ’Het mag niet te duur worden’. Natuurlijk is dat nodig, maar ze zijn ook verantwoordelijkheid voor de inhoud. De medische basiszorg is een publieke zaak.”

Volgens De Groof is ’herinrichting van de zorg’ noodzakelijk. ,,Pijnlijke en ongemakkelijke keuzes horen daarbij.” Zo willen de huisartsen dat wordt vastgesteld ’hoeveel grote, gespecialiseerde ziekenhuizen en hoeveel kleinere ziekenhuizen nodig zijn voor een goede landelijke dekking’.

Buurtziekenhuisjes

De Groof: ,,In bijvoorbeeld de regio rond het Spaarne Gasthuis met 500.000 inwoners, kun je bepaalde topzorg wellicht overlaten aan academische ziekenhuizen in Amsterdam en Leiden. Voor kwetsbare ouderen zijn er veel te weinig voorzieningen. Denk eens aan een concept met buurtziekenhuisjes waar je niet alles uit de kast hoeft te halen voor deze groep?”

En ook: ,,Schrap de bureaucratie in de zorg, versterk het vertrouwen in professionals en geef ze de ruimte hun vak uit te oefenen.”

Haarlemse huisarts van actiecomité het ’Roer Moet Om’ slaat alarm: kwetsbare patiënt in het nauw en de politiek kijkt weg
Onder leiding van Haarlemmer Jacques de Milliano trokken actievoerende huisartsen van Het Roer Moet Om trokken in 2015 al aan de bel over de marktwerking in de zorg.
© Archieffoto ANP

De actievoerders, ook bekend als de ’Dappere Dokters’, timmeren al ruim vier jaar aan de weg. Eerder trok de Haarlemse huisarts Jacques de Milliano (oud-Kamerlid en net als Peter de Groof een van de grondleggers van Artsen Zonder Grenzen) met collega’s in Den Haag aan de bel tegen marktwerking in de zorg.

De Groof: ,,We hebben al successen geboekt.” Zo mogen artsen van de mededingingsautoriteit nu wel in grotere groepen overleggen met de verzekeraar en wordt zinloze administratie en registratie waar mogelijk teruggedrongen.

Actiecomité ’Het Roer Moet Om’ pakt door na de overhandiging van de petitie dinsdag in de Tweede Kamer. Op zaterdag 14 december gaan ’prominenten’ in debat over ’meer samenhang in de zorg’. Waar? In de Spaanse Trap (Wijnhavengebouw), de Haagse dependance van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.