Premium

Collectief is kracht van Hoofddorpse basketbalvrouwen

Collectief is kracht van Hoofddorpse basketbalvrouwen
Britta Klomp tijdens een training van de Hoofddorpse vrouwen. ,,De krachtsverschillen deze competitie zijn klein, winnen en verliezen liggen dicht bij elkaar.”
© Foto United Photos/Laurens Bosch
Hoofddorp

Het seizoen in de promotiedivisie (landelijk, poule A) begon alleraardigst voor de vrouwen van Hoofddorp. Vier wedstrijden op rij werden overtuigend gewonnen. Vervolgens kwam de klad er in en werd drie keer achter elkaar verloren.

,,We verloren wel van ploegen die inmiddels hoger geklasseerd staan”, aldus Britta Klomp (21), die sinds haar jongste jeugd aan Hoofddorp verbonden is, nog bij haar moeder woont en dit seizoen, tot haar eigen verrassing, van coach Linda Somers de aanvoerdersband om de arm kreeg. ,,Dat laatste beschouw ik als een compliment. Maar goed, we staan stevig in de drukke middenmoot en de top is absoluut binnen handbereik. De krachtsverschillen deze competitie zijn klein, winnen en verliezen liggen dicht bij elkaar. De komende weken spelen wij tegen nog meer topploegen, waaronder Landslake Lions en Cobra Nova. We hebben dan de gelegenheid om te laten zien dat we er echt bij horen.”

Zalig gevoel

Vertrouwen in jezelf en het team: een begrip dat een beetje heen en weer fladdert bij Klomp en haar teamgenoten. ,,Die eerste vier overwinningen gaven ons natuurlijk een enorme boost en het zelfvertrouwen was oneindig groot. Een zalig gevoel. We speelden ook goed. De eerste nederlaag, uit tegen US, was ontluisterend. We waren er totaal niet bij, basketbalden zo slecht. Hoe het precies kwam? Geen idee, daar is moeilijk de vinger op te leggen. Maar het was wel een fikse buts in ons zelfvertrouwen.”

Een tussentijdse monsterzege in het bekertoernooi tegen Rowic (45-134) vijzelde de geschonden moraal weer voor even op, waarna het opnieuw mis ging. Klomp, die de studie juridische dienstverlening aan het afronden is en drie dagen in de week werkt in de schuldhulpverlening: ,,We verloren thuis met vier punten verschil van Cangeroes. Volstrekt onnodig, had niet gehoeven. Daarna weer verlies, dit keer tegen Lokomotief. Een sterke ploeg trouwens, hun overwinning was terecht.”

Na die derde nederlaag werd intensief met elkaar en de staf gesproken. ,,Het duo Linda Somers en Richard Groot werkt al langer met ons samen en kent ons goed. Uiteraard kwam in dat gesprek het teamniveau aan de orde. Maar ook wat er in de hoofden van ons, de speelsters, omgaat. Het eerste kun je met elkaar tijdens de trainingen aanpakken, met het tweede moet iedereen in principe individueel aan de slag.”

Na de drie zeperds speelde Hoofddorp in de tweede ronde van de beker tegen Wyba, dat een klasse lager competitie speelt. Het leverde Klomp en haar teamgenoten een moeizame 47-56 zege op. ,,Dit betekent wel, dat we in de volgende ronde tegen een club uit de eredivisie kunnen loten.”

Nadenken

Voor de ploeg die dit seizoen de sterkste is in de promotiedivisie ligt een ticket naar het walhalla van het nationale basketbal in het verschiet. ,,Eigenlijk hebben wij met elkaar nooit serieus over de eredivisie gesproken. Je moet er volgens mij als club en als team ook goed over nadenken of je het wel wil. Want het betekent nogal wat, op het hoogste niveau spelen.” Oog hebben voor deze realiteit betekent overigens niet, dat bij Klomp en haar teamgenoten de rest van de competitie op de rem getrapt wordt. ,,Nee, natuurlijk niet. Wij willen de final four spelen.”

De kracht van Hoofddorp ligt volgens Klomp, die een week lang last had van een onwillige kuitspier maar inmiddels weer fit is, vooral in het collectief. ,,We spelen over het algemeen al jaren met elkaar en de sfeer is prima. Irritaties worden uitgesproken en na afloop blijven we meestal ook allemaal een drankje doen. In het veld zijn we vooral out-side en onder de borden ook sterk.” Op de omschakeling van verdediging naar aanval wordt deze periode hard getraind. ,,Die kan beter.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen