Actievoerders ziekenhuizen: en nu doorbijten, ’het duurt te lang!’

Vol vuur zingen verpleegkundigen de actievariant van Davina Michelles hit ’Het duurt te lang’. ,,Het duurt te lang, we strijden al een tijdje, voor een betere cao en het is geen geintje. Het duurt te lang, wow oh!’’

Tijdens de grootste landelijke ziekenhuisstaking ooit, komen op het Jaarbeursplein in Utrecht zo’n tweeduizend demonstrerende zorgmedewerkers bijeen. Elke dag staan ze voor de patiënt klaar, maar vandaag even niet.

En dat vinden ze lastig. ,,Ja wat dacht jij. Je wilt de patiënt niet laten wachten”, beaamt Jeannette Groenewegen van ziekenhuis Alrijne. ,,Maar er is een grens bereikt!”

De tijd van ’soft zijn en altijd ja zeggen’ moet maar eens voorbij zijn, is de teneur. Gelukkig voelen ze zich gesteund. ,,Onderweg kregen we alleen maar duimpjes omhoog”, zegt Wietske Wijnja van het Zaans Medisch Centrum. ,,We lopen op ons tandvlees. Patiënten staan voor honderd procent achter ons”, weet Gyorgyike Horvath van het Spaarne Gasthuis.

De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 5 procent en een extra toeslag als een medewerker last minute wordt opgeroepen. Tijdens de demonstratie wordt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), onthaald met boegeroep als hij een petitie in ontvangst neemt. ,,5 procent zou wat mij betreft prima zijn. Maar het moet wel betaald kunnen worden.” Hij wil weer met de bonden om tafel. ,,Laten we er voor het eind van het jaar uitkomen.”

Minuut stilte

’Actie, actie, actie’, roept de menigte strijdlustig. Ook is er een minuut stilte voor de ’zieke zorg’. „We zijn al maanden aan het strijden. Het duurt veel te lang”, zegt OK-verpleegkundige Tanneke Goverse van de Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Ze draagt een zwart habijt, net als collega Anja van Dijk. „Onze cao komt uit de nonnentijd.”

Ze kijkt niet blij. „De werkdruk is veel te hoog. Als je buurvrouw overlijdt, kan je geen vrij nemen om naar de begrafenis te gaan. We willen meer handen aan het bed. Het personeelstekort is gigantisch.”

Het werk is mooi maar waar. „Als er een puber op de operatietafel overlijdt, dan hakt dat er in. Wij zijn ook maar mensen. Komt dat bovenop de hoge werkdruk, dan kan dat de druppel zijn. Iemand trekt het niet meer en komt met een burn-out thuis te zitten.”

De collega’s moeten steeds harder werken om gaten in de roosters te dichten. „De rek is eruit. Mensen lopen weg uit de zorg. Bij de supermarkt verdien je bijna net zo veel. Het is onhoudbaar. De bevolking vergrijst, de zorg wordt complexer, daar moet een beloning tegenover staan.”

Bedrijfsleven

„Ik houd netto 12, 13 euro per uur over”, zegt Myrthe Stavrou (24), verpleegkundige in Alkmaar. „Ik vind de zorg heel leuk, maar als het zo doorgaat stop ik ermee. Dan ga ik het bedrijfsleven in. Vaak krijg je op je vrije dag een appje om een avonddienst in te vullen. ’Nee’ zeggen is moeilijk. Je hebt geen sociaal leven meer.”

Verpleegkundigen Ellen van Aken, Ellen van der Gulik en Monique Bremer van de Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar) vallen op in hun ’blootpakken’. ,,We voelen ons uitgekleed en uitgemolken. Het is te gek voor woorden dat je met van die nepborsten pas aandacht krijgt voor je noodkreet.”

,,Koester ons!”, zegt Bibi de Boorder, omringd door collega’s van het Dijklander Ziekenhuis (Hoorn en Purmerend). Het loon moet omhoog. ,,Om mensen binnen te houden en nieuwe jonge medewerkers aan te trekken.” Staken vindt ze maar lastig. ,,We zijn er altijd voor de patiënt. Maar er is een grens bereikt.”

Marjan Lommerse van het Spaarne Gasthuis voelt de saamhorigheid. ,,De geest is uit de fles. Wij gaan door met actievoeren tot er een goede cao is.”

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.