Ziekenhuizen klaar voor grote actiedag, Noord-Hollandse bussen naar Jaarbeursplein

Verpleegkundigen van het Spaarne Gasthuis hangen spandoeken op. Vandaag is de grote, landelijke ziekenhuisstaking.
© Foto Actiecomité
Haarlem

De spandoeken hangen, de strijdliederen zijn ingestudeerd en de bussen staan klaar. Ziekenhuismedewerkers in Noord-Holland zijn gereed voor de landelijke ziekenhuisstaking van vandaag.

Zeker 125 medewerkers van het Spaarne Gasthuis gaan vanuit Haarlem en Hoofddorp per bus naar de manifestatie op het Utrechtse Jaarbeursplein. Zestig personeelsleden van de Noordwest Ziekenhuisgroep stappen in Alkmaar, Schagen en Den Helder in. Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend stuurt 50 actievoerders.

Live: volg helemaal onderaan dit artikel onze verslaggeefster die bij de manifestatie is.

De bijeenkomst van de vakbonden, van 12 tot 1 uur, krijgt een behoorlijk Noord-Hollands tintje. Verpleegkundigen van het Dijklander Ziekenhuis zingen op het podium het strijdlied ’Op de bres, geen woorden maar daden’. Collega’s van het Spaarne Gasthuis laten een zelfgeschreven rap horen.

Meer waardering

Verpleegkundige Anja van Dijk uit Alkmaar en de Haarlemse doktersassistente Gyorgyike Horvath vertellen tijdens de manifestatie dat ze meer waardering, meer loon en minder werkdruk willen. Aan het slot ontvangt voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) namens de werkgevers een petitie.

Ook Irma Wardeniers van het Spaarne-Gasthuisactiecomité stapt in de bus. „Ik word binnenkort 65 en ben in maart veertig jaar in dienst. Zo gaaf om dit nog voor mijn pensioen mee te maken. Dat mensen opstaan omdat ze het er niet mee eens zijn. Samen de schouders eronder. Dat geeft een goed gevoel. Het is spannend, maar ik ben niet nerveus. Er blijven genoeg collega’s in de ziekenhuizen achter om voor de patiënten te zorgen.”

Woede

Wardeniers snakt naar betere arbeidsvoorwaarden. „Zodat nieuwe medewerkers niet al na een paar jaar het ziekenhuis verlaten.” De staking ziet ze als een ’kentering’. „Het toont aan hoe hoog de nood is. Er zit woede bij mensen. Onrust. Wie gaat er straks voor jou en mij zorgen? Wat nou als er te weinig medewerkers zijn om de operatiekamers open te houden?” Ze vindt het een aanfluiting dat werkgeversbranche NVZ niet over de brug komt met meer geld voor een nieuwe cao. „De bonden en de NVZ zijn elkaar tot op 200 miljoen euro genaderd. Dat klinkt als heel veel geld, maar wat is nou 200 miljoen voor Nederland?”

Volgens de vakbonden doen 119 locaties mee aan de staking: 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra. De meeste instellingen draaien ’zondagsdienst’. Er wordt gewerkt alsof het weekend is. Dat betekent geen geplande opnames, wel spoedzorg. Een FNV-woordvoerster schat dat ’tienduizenden afspraken en duizenden operaties’ zijn geschrapt. De meeste acties vinden in de ziekenhuizen zelf plaats.

Mensenlevens

„De actiebereidheid is bizar groot”, zegt ok-verpleegkundige Tanneke Goverse van het actiecomité Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar en Den Helder). „Jarenlang is er zó bezuinigd op de zorg. Steeds minder handen aan het bed, terwijl de zorg steeds complexer wordt. Geen tijd voor pauzes. Even staand je koffie drinken. Er zijn collega’s die 15 euro netto per uur verdienen. Daar sta je ’s nachts mensenlevens voor te redden. Te zot voor woorden. Mensen verlaten de zorg. Laten zich omscholen of gaan als zzp’er verder.”

Dagelijks krijgt ze mails om in te vallen. „Er zijn mensen die thuis met een burn-out zitten, die het niet meer trekken. Het is geen twee voor twaalf. Het is twee over twaalf. Er moet echt wat gaan gebeuren.”

Het loon moet omhoog, zegt ook verpleegkundige Ryan van den Oever (24) van het actiecomité van ziekenhuis Alrijne in Leiden, Alphen aan den Rijn en Leiderdorp. „Noodgedwongen woon ik nog bij mijn ouders. Met een salaris van 1800 euro per maand kan ik een hypotheek voor een huis wel vergeten. Niet dat ik het thuis niet naar mijn zin heb, maar op je 24ste ben je wel toe aan een eigen plekje.”

Voeten omhoog

Hij houdt van zijn werk, maar het wordt zwaarder. „Ik zie dat collega’s echt moe zijn. Zelf ben ik ook kapot na een werkdag. Liefst zou ik dan naar de sportschool gaan, maar vaak gaan de voeten omhoog.”

Op uitnodiging van minister Bruins voor Medische Zorg gaven de vakbonden gisteren op zijn ministerie een toelichting op het cao-conflict. Vandaag zijn de ziekenhuiswerkgevers aan de beurt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.