Simon de Hoog 1957-2019: het optimale halen uit ieder mens

Simon de Hoog tijdens een van de vele trainingen die hij heeft gegeven.
© Foto Ed Geels
IJmuiden

Na een kort ziekbed is maandagochtend Simon de Hoog overleden. Simon werkte bijna veertig jaar in het onderwijs en was meer dan 35 jaar actief in de hockeywereld. Hij is 62 jaar geworden.

Het moeten er duizenden geweest zijn, de kinderen die van Simon gymles, hockeytraining of zelfs voetbaltraining hebben gehad. Zijn leven stond volledig in het teken van anderen. Door ze te helpen, ze beter te maken of gewoon door een arm om ze heen te slaan. Vooral kinderen die het extra hard nodig hadden, konden op zijn steun rekenen.

Simon stond altijd klaar voor de mensen in zijn omgeving. Dat hij daardoor uitgroeide tot een zeer geliefd persoon blijkt wel uit de talloze reacties die de afgelopen dagen op social media zijn verschenen.

Zijn loopbaan in het onderwijs begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw op de Beatrixschool en de Hendrik Piersonschool in IJmuiden. Sinds 1999 werkte hij op het Tender College, waar hij zowel gymleraar als stagecoördinator was. In die rol heeft hij heel veel jongeren aan een stageplek of baan geholpen. Het was zijn passie om het optimale uit ieder mens te halen.

Hockeyveld

Dat lukte hem ook op het hockeyveld. Als trainer, als coach, als coördinator en als verenigingsbestuurder. Door de jaren heen was KHC Strawberries in Driehuis altijd zijn club, maar ambities dreven hem ook naar de verenigingen in de buurt. In de jaren negentig boekte hij mooie, sportieve successen met zowel Strawberries Heren 1 als Overbos Heren 1 (Beverwijk). Hij was toen ook districtstrainer van de KNHB.

In 2000 maakte Simon de overstap naar de dames. Hij stond zeven jaar aan het roer bij Overbos, was korte tijd coach van HBS en had maar liefst negen seizoenen Strawberries Dames 1 onder zijn hoede (naast de twee jaar in de jaren negentig). Al die tijd gaf hij ook training aan jeugdteams, want hij vond het belangrijk om een bijdrage te leveren aan talentontwikkeling.

Dit seizoen zou hij voor het tweede opeenvolgende jaar assistent-trainer/coach van Overbos Dames 1 zijn en daarnaast een belangrijke rol gaan spelen bij de talentvolle jongens B-lichting van Strawberries, maar dat is er door zijn ziekte niet meer van gekomen.

Naast het hockey was Simon ook een periode actief bij VV IJmuiden, de buurclub van Strawberries waar zijn zoons Ruben en Jochem lid van waren. Hij was daar trainer, zat in de jeugdcommissie en dacht mee over de jeugdopleiding. Daarnaast organiseerde hij jarenlang de regionale competitie voor mini’s.

Simon is rustig ingeslapen, zonder pijn en in de nabijheid van zijn vrouw Marian. ’Wij hebben er vrede mee, want het ging niet meer. Het lichaam was op’, schrijft zij op Facebook. Simon en zijn gezin kregen in de afgelopen dertien weken talloze berichten, belletjes, kaarten en bloemen. ’Dat was overweldigend en geeft ons veel troost.’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.