Herinrichting Fanny Blankers Koenlaan in Hoofddorp start in januari 2020

Fanny Blankers Koenlaan in Hoofddorp-Floriande© Wessel Mekking

Van onze verslaggever
Hoofddorp

De Fanny Blankers Koenlaan in de Hoofddorpse wijk Floriande gaat in januari op de schop voor een herinrichting.

Er worden vier verschillende inrichtingen toegepast. Volgens de gemeente Haarlemmermeer is zo’n gevarieerde aanblik overzichtelijk en wordt de snelheid van autoverkeer verlaagd. Op de kruising met de Nieuwe Molenaarslaan komt een rotonde.

Die krijgt een eenrichtingsfietspad, waardoor fietsers en voetgangers beter zichtbaar zijn. ,,Hoewel het lastig is om het gedrag van fietsers te sturen, worden zij zoveel mogelijk in de juiste richting geleid met hagen en elementen in de bestrating’’, aldus de gemeente.

De herinrichting heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De discussie werd aangejaagd toen in december 2017 Connexxionbus 341 in hoge frequentie over de Fanny Blankers Koenlaan ging rijden in plaats van langs sportcomplex Koning Willem-Alexander verderop in Floriande.

Dat wordt door veel wijkbewoners als onveilig ervaren. Uit metingen blijkt echter dat de buschauffeurs zich aan de maximumsnelheid houden.

De herinrichting is besproken met wijkraad, inwoners, scholen, winkeliers, politie en Connexxion. Dat ging niet zonder slag of stoot. Wijkbewoners konden stemmen op een aantal ontwerpen. Het meest gekozen plan wordt niet uitgevoerd.

De gemeente zet in op de voorkeur van de klankbordgroep van wijkbewoners, die de entree van het Haarlemmermeer Lyceum bij de plannen wilde betrekken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.