70 dozen vol voor arm Oost-Europa in IJmuidense supermarkt

Johan(met bril) en zijn team van vrijwilligers.
© foto kees de boer
IJmuiden

,,Een hele goede morgen’’, klinkt het telkens wanneer iemand deze ochtend de Dekamarkt wil betreden.

Wanneer er opgekeken wordt, overhandigt Johan Hennipman van hulporganisatie Dorcas een lijstje waarop allerlei producten staan vermeld. Dan legt hij uit dat Dorcas voedselpakketten verzamelt voor de ’allerarmsten in Oost-Europa’. ,,We vragen of iemand iets extra’s mee wil nemen tijdens het bezoek aan de supermarkt. Dat loopt goed. Ik heb al een paar keer gehoord dat mensen het leuker vinden om zo iets te geven, als dat ze geld geven.”

Hij vertelt dat hij tijdens een reis naar Oekraïne de armoede zelf heeft gezien: ,,Daar zaten hele schrijnende gevallen tussen. En nu komen ook de koude wintermaanden er nog aan.”

Rondom Johan en enkele vrijwilligers staan dozen opgesteld. Met daarop teksten als: ’Zonnebloemolie’, ’Macaroni’ en ’Bakmeel’.

,,Er werd me net gevraagd waar nou de meeste behoefte aan is in Oost-Europa”, zegt Johan. ,,Dat is eigenlijk ondergoed, maar daar vragen we niet om. Is ook niet praktisch, want niemand levert ondergoed in.”

Een vrouw komt een pakje macaroni brengen. ,,Ik heb het zelf ook niet breed”, zegt ze. ,,Maar toch nog altijd een stuk beter dan die arme mensen daar. Alsjeblieft.”

Een man levert een pak Liga in: ,,Ik voel me net Sinterklaas”, schertst hij.

Johan en zijn vrijwilligers zijn aan het inzamelen een hele dag kwijt. ,,Maar ik vind dat geen probleem, het is ook best gezellig zo met elkaar. En je komt nog eens iemand tegen. Net nog, heb ik een oude gymdocent gesproken.”

Aan het eind van de dag zijn er zo’n zeventig dozen gevuld.

,,Een mooi resultaat. De mensen hebben in IJmuiden het hart op de goede plaats zitten.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.