Inklimmers vrachtwagen IJmuiden overgebracht naar AZC

IJmuiden

De vijftien mensen die woensdag werden aangetroffen in een vrachtwagen met auto-onderdelen zijn overgebracht naar een asielzoekerscentrum.

Dat laat een woordvoerder van de politie weten. De vreemdelingen, van wie vier minderjarig, zijn daarvoor uitgebreid gehoord door de politie. Zo kon worden vastgesteld dat de vluchtelingen uit Libië, Afghanistan, Iran, Irak en Algerije komen.

De vreemdelingen werden woensdag ontdekt bij de ferry van IJmuiden naar Newcastle. De Turkse chauffeur (45) zou de marechaussees hebben aangesproken op het terrein bij de ferry omdat hij geluiden en/of geklop uit de trailer hoorde komen.

Mensensmokkel

Bij het openen van de truck bleken er vijftien mensen verscholen te zitten tussen de auto-onderdelen. De vrachtwagenchauffeur werd opgepakt op verdenking van mensensmokkel, een standaardprocedure bij het aantreffen van inklimmers in vrachtwagens. Waar en wanneer de vreemdelingen in de trailer zijn geklommen is onbekend.

De politie kon maandag nog niet zeggen of de vrachtwagenchauffeur nog altijd wordt vastgehouden of dat hij inmiddels op vrije voeten is. Ook is onduidelijk of hij nog steeds (alleen) verdacht wordt van mensensmokkel. De Marechaussee heeft het onderzoek overgedragen aan de politie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.