EU-sancties tegen Venezolanen jaar verlengd

Brussel

De Europese sancties tegen 25 hooggeplaatste Venezolanen zijn verlengd tot 14 november 2020. Voor hen geldt een reisverbod naar Europa en een bevriezing van hun Europese banktegoeden. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag in Brussel ook het embargo op wapens en uitrusting voor onderdrukking van de bevolking met een jaar te verlengen.

In hun besluit verwijzen de ministers naar "voortdurend optreden dat de democratie, de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten ondermijnt".

In september werden zeven leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten aan de sanctielijst toegevoegd wegens betrokkenheid bij marteling en andere ernstige mensenrechtenschendingen. De strafmaatregelen "moeten democratisch gedragen oplossingen bevorderen, zodat het land politiek stabieler wordt en het de dringende behoeften van de bevolking kan lenigen".

De EU stelde het wapenembargo tegen het regime van president Nicolás Maduro twee jaar geleden in. De VS en veel andere westerse landen steunen oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.