Ook koffers moet je bij KLM leren stapelen in Hoofddorps opleidingscentrum [video]

De praktijklessen voor bagagemedewerkers.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Hoofddorp

Over een lopende band komen de koffers uit de buik van het vliegtuig. Onderaan staat een stevige man die de koffers op de bagagewagen legt. Dit is niet Schiphol, maar enkele kilometers verderop het nieuwe opleidingscentrum van KLM en het ROC van Amsterdam in Hoofddorp.

Een ideale oefenplek voor nieuw personeel, want de band kan sneller en langzamer worden gezet.

„Dan weet je hoe zwaar het werk is, leer je hoe je moet tillen en stapelen. Ook kan je ervaren hoe het is om in de buik van een vliegtuig te zitten om de koffers te stapelen”, wijst Christian Slob van KLM op de twee nagebouwde buiken van vliegtuigen: van de Embraer waarmee KLM Cityhopper vliegt en van de 737 waarmee KLM binnen Europa vliegt.

Bij grotere toestellen zitten de koffers meestal in containers. Die containers moeten dan weer in de bagagekelder op Schiphol worden leeggehaald, waarna de koffers op de band komen. Ook dat systeem kan worden geoefend op het nieuwe opleidingscentrum dat maandagmiddag in Hoofddorp werd geopend.

In een hal staan de banden voor het laden en lossen, kunnen de bagagewagens rondrijden en kan worden geoefend met de tilhulp. Dat apparaat maakt het makkelijker om zware koffers hoog op te tillen.

„Door onervarenheid worden die apparaten in de praktijk veel te weinig gebruikt, met de kans op rugletsel. Als je het hier rustig kan oefenen, zal je apparaat straks vaker in de praktijk gaan gebruiken”, hoopt Slob.

Uitzendkrachten

Het trainingscentrum is bestemd voor nieuw personeel dat bij KLM komt werken. Met name voor de duizend uitzendkrachten die jaarlijks worden aangenomen: 350 voor de bagagekelder, 500 voor op het platform en 150 bij het inchecken van passagiers.

„Door het personeel hier de theorie te leren en te trainen in plaats van op de werkvloer, hopen we dat het verloop minder is. Bovendien kunnen ze hier al aan de slag, terwijl hun aanvraag voor een Schipholpas bij de AIVD nog loopt.”

Het centrum is door KLM en het ROC van Amsterdam samen opgezet en betaald. Het is de bedoeling dat ook studenten hier terechtkunnen. In het naastgelegen complex van het MBO College Airport zijn immers ook de opleiding tot stewardess, beveiliger en vliegtuigonderhoud.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.