Trump blij met vertrek Boliviaanse leider

Washington

De Amerikaanse president Donald Trump is blij met het vertrek van zijn Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales. Hij spreekt in een verklaring over een krachtig signaal aan "onwettige regimes in Venezuela en Nicaragua dat de wil van het volk altijd zal overwinnen."

Morales, die sinds 2006 aan de macht was, kondigde zondag zijn vertrek aan. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ernstige onregelmatigheden bij de verkiezingen had vastgesteld. Politiemensen sloten zich aan bij demonstrerende burgers en de legerleider zei dat Morales was gevraagd het veld te ruimen.

Trump prijst in de verklaring het Boliviaanse volk en is ook vol lof over de rol van het leger. "Dat hield zich aan zijn eed door niet een enkele persoon te beschermen, maar de Boliviaanse grondwet."

Machtsvacuüm

Het vertrek van Morales heeft in Bolivia geleid tot een machtsvacuüm. Zijn ontslag moet formeel nog worden goedgekeurd. Ook moet een tijdelijke opvolger worden aangesteld. Naast Morales is ook de vicepresident opgestapt. Dat betekent dat de voorzitter van de Senaat het presidentschap zou moeten overnemen, maar die heeft ook het veld geruimd.

Inmiddels heeft een senator van de oppositie, Jeanine Anez, zich gemeld. De politica zegt bereid te zijn interim-president te worden om verkiezingen uit te schrijven. Anez roept haar landgenoten op hun gewelddadige protesten te staken. "We willen alleen democratie en vrijheid", zei ze.

Winkels en kantoren in de hoofdstad bleven maandag dicht nadat mensen aan het plunderen waren geslagen. "La Paz heeft een nacht vol verschrikkingen meegemaakt", zucht burgemeester Luis Revilla. Hij stelt dat 64 bussen zijn verwoest tijdens onlusten. Duizenden forenzen moesten maandagochtend noodgedwongen naar hun werk lopen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.