’Chinees-Indisch restaurant is nu Nederlands erfgoed’: Chi Ling uit IJmuiden aan Zee doet mee aan benefietdiner voor documentaire [video]

Het stergerecht van Chinees-Indische restaurants, babi pangang.
IJmuiden aan Zee

Chinees restaurant Chi Ling uit IJmuiden aan Zee werkt maandag mee aan het benefietdiner ’Meer dan babi pangang’ in Amsterdam. De Chinese gemeenschap zamelt er geld in voor een documentaire over het behoud van Chinees-Indische restaurants als Nederlands erfgoed.

„Het waren de Chinezen die in Nederland de afhaal hebben geïntroduceerd. En ook het open zijn op zondag, waardoor de familie vervolgens met het bord op schoot naar ’Studio Sport’ kon kijken. Dit fenomeen heeft tot welvaart geleid binnen de Chinese gemeenschap. Zij kunnen dan ook met trots kijken naar de flexibiliteit om zich aan te passen en zij weten zich op eigen kracht altijd te redden”, zegt Michael Hu voorzitter van vereniging Fine Eastern Restaurants (FER).

Stergerecht

De vereniging organiseert het benefietdiner. Het moet de Chinees-Nederlandse regisseur Julie Ng in staat stellen haar debuutdocumentaire te maken. Ng is dochter van een restauranthouder.

In haar documentaire ’Meer dan babi pangang’ probeert ze de Chinees-Indische restaurantcultuur op de inventaris van Nederlands Immaterieel Erfgoed te krijgen. Dan krijgt niet alleen het stergerecht, de babi pangang, maar ook de nostalgie, het sentiment en het algehele Chin. Ind. Restaurant als merk en succesformule een ereplek binnen de Nederlandse maatschappij.

Julie Ng: „De eerste generatie Chinezen in Nederland, zoals mijn ouders, hebben met bloed, zweet en tranen door de jaren heen een sterk merk neergezet wat niet meer weg te denken is uit het Nederlandse straatbeeld. Het staat symbool voor culturele diversiteit en de plek die de Chinese gemeenschap heeft verworven binnen de Nederlandse maatschappij.”

Inmiddels is de cursus erfgoedzorg afgerond en wacht Ng op het resultaat. De documentaire moet in de loop van volgend jaar in de bioscopen te zien zijn.

Het benefietdiner,, is in het iconische Chinese restaurant Sea Palace in Amsterdam. De avond is gevuld met een diner dat bestaat uit authentieke Chinese gerechten, loterij, entertainment en wordt gepresenteerd door Erik Post. De driehonderd gasten bestaan onder meer uit vaste leveranciers en liefhebbers van de Chinese keuken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.