Premium

Saar wekt Wagenweg 3 in Haarlem weer tot leven met lunchroom

1/2
Haarlem

Best gewaagd: een lunchroom openen op een plek waar horeca eerder strandde. Toch werd Sara van Buschbach enthousiast toen de eigenaren van Wagenweg 3 haar vroegen om het pand weer nieuw leven in te blazen. Met lunchroom Saar lijkt dat al aardig te lukken.

„We zijn nu drie weken open en hebben het druk”, zegt de 30-jarige Haarlemse. „Binnenkort komen er twee medewerkers bij, want met zijn tweeën redden we het niet.” En dat terwijl de Haarlemse amper ruchtbaarheid heeft gegeven aan de opening. „Het scheelt dat De Buurtbakker verderop in de straat dicht is gegaan. Daar kon je ook koffie drinken en lunchen.”

Ondergang

De Haarlemse moest wel even nadenken over een nieuw horeca-avontuur in het pand waarmee ze bekend is. Ze maakte er als medewerker de ondergang mee van New York Deli, een voor Haarlem nieuw en gedurfd concept van de Haarlemse horecaondernemer Fausto Albers. Van Buschbach vindt het nog steeds jammer dat het niet aansloeg.

Toen ze eenmaal de knoop had doorgehakt, wist Van Buschbach een ding zeker. „We gaan het héél anders doen. En dan zien we wel hoe het uitpakt.”

Ze heeft het geluk dat de pandeigenaren, twee broers die ze goed kent, haar werkelijk met alles bijstaan. Soms helpen ze zelfs met de afwas. „We werken heel fijn samen. Daar heb ik heel veel mazzel mee. Anders had ik het niet aangedurfd.”

De zeer uitgesproken, industriële inrichting van New York Deli moest eraan geloven. „Ik vond dat interieur heel erg gaaf, maar het werkte dus niet.” Het moest gezelliger en veel lichter. „Ik wil mensen het gevoel geven dat ze in een grote huiskamer zitten. Alsof het je tweede huis is.”

Bijna al het stoere meubilair van New York Deli is hergebruikt. Vriend Mick is handig en wist er wel raad mee. Zowel buiten als binnen kunnen de gasten neerploffen op comfortabele zelfgebouwde banken met veel kussens. Blikvanger is de kleine binnentuin, achterin het pand. Hier staan bakken met verse kruiden. Boven de binnentuin is het dak vervangen door glas, wat zorgt voor veel meer licht in de zaak.

Kindjes

Wie krijgt Van Buschbach eigenlijk over de vloer in haar lunchroom? „Veel stelletjes, vriendinnen die wat komen eten of drinken als ze bij de sportschool zijn geweest en jonge ouders met hun kinderen. Ik ben gek op kindjes”, zegt Van Buschbach die deze dinsdagochtend haar acht maanden oude dochter Sofie heeft meegenomen. Al pratend voert ze haar stukjes banaan. „In Haarlem zijn te weinig plekken waar je niet je ogen uit je hoofd hoeft te schamen als je kind een keer een woedeaanval krijgt.”

Ze heeft in de zaak bewust twee zones gecreëerd. In de ruimte achter de robuuste leestafel kunnen kinderen spelen. „Ik wil het wel een beetje gescheiden houden.”

Van Buschbach heeft behoorlijk wat horecaervaring. Ze begon op haar 16e bij Lunch & Co in de Cronjéstraat. „Daar heb ik alle kneepjes van het vak geleerd.” Ook werkte ze jaren in de kinderopvang.

Lunchroom Saar is voorlopig alleen doordeweeks open, van 8 tot 16 uur. Van Buschbach runt de zaak drie dagen, Daphne van Driest neemt de andere twee dagen voor haar rekening.

Op het menu van Saar staat volgens Van Buschbach ’alles wat ik zelf erg lekker vindt’: van broodjes en salades tot smoothies. Haar ingrediënten komen van lokale leveranciers en boerderij Lindenhoff.

De appeltaart maakt haar vader, want die is ’wereldberoemd’ in de familie. Ook kan Van Buschbach rekenen op een ’leuke dame’ die taarten bakt en soepen maakt. Zelf staat Van Buschbach ook erg graag in de keuken. „Ik maak bijvoorbeeld zelf crackers. Die zijn top, al zeg ik het zelf.”

Met veel dieetwensen en allergieën kan de Haarlemse rekening houden, maar het houdt ergens op. „Ik heb twee plantaardige soorten melk en niet acht.”

Geld geen drijfveer

Haar prijzen rijzen bewust niet de pan uit. „Geld is niet mijn drijfveer. Nooit geweest. Ga je tegenwoordig ergens lunchen dan ben je zo 25 euro per persoon kwijt. Dat hóeft niet.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.