Thuis gezocht voor ’boefje’ met pretogen; Kenter zoekt hulp bij vinden van het juiste pleeggezin

© Foto Kenter jeugdhulp
Santpoort-Noord

De driejarige Riley* is dringend op zoek naar een thuis in de IJmond. Zijn moeder heeft de laatste jaren veel meegemaakt en familieomstandigheden maken dat het jongetje in een crisissituatie zit en niet langer thuis kan wonen.

De moeder van Riley moet momenteel veel ballen in de lucht houden, het balletje van Riley en zijn twee broers valt daarbij regelmatig bijna op de grond. Omdat ze vindt dat ze niet goed voor haar twee oudste zoons kan zorgen, roept ze de hulp van Kenter Jeugdhulp in.

,,Voor die eerlijkheid hebben wij veel respect’’, zegt Rianne van Huijstee van Kenter Jeugdhulp. Zij en haar collega Cindy Boonstra hebben als extra taak om pleegouders te vinden voor kinderen waar geen geschikte pleegouders voor gevonden zijn in het bestand van pleegouders.

Het lukt in het geval van Riley niet om binnen zijn familie- of kennissenkring een pleeggezin voor hem te vinden. Omdat er in het bestand van Kenter ook geen passend gezin is voor een ’match’, gaat Van Huijstee op alle mogelijke manieren op zoek naar de beste plek voor de kleuter. Op dit moment bevindt Riley zich in een onhoudbare crisissituatie, waardoor het vinden van een veilig thuis niet te lang op zich moet laten wachten.

Rileys moeder omschrijft hem liefdevol als een ’echt boefje’. ,,Hij kijkt je aan met ondeugende pretogen en gaat graag op ontdekkingstocht.” Riley is een actieve jongen die houdt van buitenspelen, lekker hollen en dansen. Hij is erg slim en onderzoekend en maakt graag grapjes. Maar Riley heeft ook een onzekere kant en kan om veel aandacht en bevestiging vragen.

,,Met rust, duidelijkheid in regels en vaste rituelen help je Riley al heel erg. Hij kan heel goed samen spelen en kan goed met dieren overweg’’, vertelt Van Huijstee. Ze kent Riley inmiddels goed en als ze hem ziet, is hij altijd in beweging. ,,Dansen, buiten spelen en hij zou zo graag een tuin hebben in zijn pleeggezin, met een trampoline’’, lacht ze. ,,En hij houdt van knuffelen.’’

Pleegouders

Een pleeggezin kan voor korte of langere tijd een kind opvangen en opvoeden. In het geval van Riley zal er zeker een nauwe samenwerking blijven met zijn moeder. Het contact tussen moeder en kind is erg belangrijk voor Riley.

De moeder van Riley heeft inmiddels eigen hulpverlening en haar hoop is dat het op een dag wel lukt om voor Riley te kunnen zorgen. Hoe lang Riley in een pleeggezin zal wonen, is nu dus nog niet duidelijk. Van Huijstee: ,,Wat de toekomst brengt weten we niet, daarom zoeken we een pleeggezin dat zowel voor korte tijd als voor langere tijd een plek voor Riley heeft. We willen Riley namelijk niet nog een keer laten verhuizen als hij onverhoopt toch langer in een pleeggezin moet blijven wonen.’’

Daarom zoeken Van Huijstee en Boonstra naar een pleeggezin met twee volwassen opvoeders, het liefst zonder kinderen, maar een gezin met oudere kinderen zou ook goed kunnen werken. Het ideale gezin woont in de IJmond, maximaal dertig kilometer vanaf Beverwijk. Want Riley woont nu ook in de IJmond. Het pleeggezin leidt een rustig en stabiel leven, waardoor het leven voorspelbaar en overzichtelijk is voor Riley.

Naast het stellen van duidelijke grenzen, is het belangrijk dat er veel ruimte, tijd en aandacht voor hem is. ,,Bent u of kent u zo’n gezin, bel dan alsjeblieft met mij of met Cindy’’, roept Van Huijstee op. ,,Aan de telefoon kunnen we u meer vertellen over het zijn van een pleeggezin en alle vragen beantwoorden. Pleeggezinnen worden gescreend en begeleid vanuit Kenter Jeugdhulp.’’

Wachtlijst

Niet alleen Riley is op zoek naar pleegouders. In heel Nederland wonen op dit moment 22.000 kinderen niet bij hun ouders. Dit kan verschillende oorzaken hebben en daarom wordt er ook hard gezocht naar verschillende soorten pleegouders. Langdurend, kortdurend, in de weekenden of crisisopvang, gezinnen met of juist zonder (thuiswonende) kinderen.

Hoeveel kinderen er op de wachtlijst voor een pleeggezin staan in de regio wisselt sterk, maar de wachtlijst is nooit weg. In deze regio wonen ongeveer 330 kinderen in een pleeggezin. Om voor ieder kind de juiste pleegouders te vinden, zijn er meer pleeggezinnen nodig dan er kinderen op de wachtlijst staan. Op openjewereld.nu staat een test om inzicht te krijgen in welk type pleegouderschap het beste bij uw gezinssituatie past.

Meer informatie is te vinden op www.kenterjeugdhulp.nl

*De naam en foto is gefingeerd.

Lees ook: Thuis gezocht: Koos

Lees ook: Thuis gezocht: Danny

Lees ook: Boonstra en Van Huijstee van Kenter Jeugdhulp zoeken zo nodig zelf een pleeggezin

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.