Premium

Zandvoorts Museum haalt keizerin Sisi terug naar haar ’geliebtes Meer’

Musicalster Pia Douwes kleedt persoonlijk de poppen aan met haar Sisi-jurken uit de musical. Met hulp van hairstylist Bobby Renooij en curator Sissy Seidenstiker.
© Foto’s United Photos/Paul Vreeker

Sisi weet Zandvoort ruim 134 jaar na haar laatste bezoek nog altijd in vervoering te brengen. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, koningin van Hongarije, is de komende maanden terug in de badplaats. Het Zandvoorts Museum vertelt met een uitgebreide tentoonstelling haar verhaal. Haar échte verhaal.

De Haarlemse animatiekunstenaar Stefan de Groot maakte op basis van foto’s en archiefbeelden een film over het leven van Sisi, die te zien is op de grote wand van het museum. Het gastenboek van de Zandvoortse Agathakerk is te zien, opengeslagen op de bladzijde waar keizerin Elisabeth haar handtekening zette, op 8 juni 1884. Er is een boudoir nagebouwd met een kastje vol ’eigenaardigheden’ die Sisi ongetwijfeld ook in de buurt van haar slaapkamer had toen ze in Zandvoort logeerde. Er zijn foto’s en er is kleding zoals Sisi die mogelijk droeg toen ze over de Zandvoortse boulevard liep. Aan de wanden hangt een aantal van de gedichten uit haar ’Poëtisch Dagboek’. Uit de gedichten die ze schreef over Zandvoort, zoals Abschied von Zandvoort blijkt de liefde van de Oostenrijkse keizerin voor de badplaats, de duinen en de Noordzee.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.