Premium

Boonstra en Van Huijstee van Kenter Jeugdhulp zoeken zo nodig zelf een pleeggezin

Boonstra en Van Huijstee van Kenter Jeugdhulp zoeken zo nodig zelf een pleeggezin
Rianne (l) en Cindy.
© foto united photos / toussaint kluiters
Santpoort-Noord

Cindy Boonstra en Rianne van Huijstee werken beiden al jaren bij Kenter Jeugdhulp. Kenter ziet de laatste jaren het aantal pleegkinderen stijgen. Een van de redenen is dat landelijk is besloten dat kinderen onder de twaalf het beste opgevangen kunnen worden in een gezin. Boonstra: „Voor kinderen is het vanzelfsprekend niet fijn om (tijdelijk) weg te moeten bij hun ouders. Het is verdrietig en erg spannend; alles wat je gewend bent is weg en je moet je geheel aanpassen aan een nieuwe situatie.”

„Wegens een groot tekort aan pleegouders moeten wij te vaak kinderen uit hun omgeving halen of extra overplaatsen. Met name voor kinderen vanaf acht jaar en broertjes/zusjes zijn er te weinig pleeggezinnen beschikbaar. Soms moeten we daarom zelfs broertjes en zusjes uit elkaar halen” legt Van Huijstee uit. Daarom is Kenter een aantal jaar geleden een nieuw project gestart, specifieke werving.

Als er geen geschikt pleeggezin is, gaan Boonstra en Van Huijstee op zoek. Samen met de familie formuleren zij wat voor een gezin zij zoeken. Moeten er dieren zijn, leeftijdgenootjes of juist niet, moet het een ondernemend gezin zijn, waar moet het gezin wonen, enzovoorts. Ze zoeken actief binnen het netwerk om het gezin heen naar een goede plek, denk aan familie, buren, school of sportclub.

„Onze ervaring is dat er meerdere mensen bereid zijn iets te doen, maar vaak niet weten dat de vraag voor opvang er is. Daarnaast gebruiken we soms sociale media en ons netwerk om een ’zoekertje’ te plaatsen: een simpel kort en anoniem verhaal over voor wie en wat wij zoeken.”

Deze werkwijze is intensief en effectief; afgelopen twee jaar hebben we zo al met veel ouders een passende oplossing voor de zorg voor hun kind gevonden. „Mensen kunnen ons altijd vrijblijvend bellen”, benadrukken ze. „En Kenter houdt informatieavonden over pleegzorg, de volgende is 18 november.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.