Premium

Stichting CultuurBeleving Hillegom mag nog minimaal vijf jaar door

Stichting CultuurBeleving Hillegom mag nog minimaal vijf jaar door
Gebouw De Kulturele Raad aan de Prinses Irenelaan. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan SCBH het gebouw tot minimaal de zomer van 2025 blijven gebruiken.
© Foto HD
Hillegom

Stichting CultuurBeleving Hillegom doet het uitstekend. Dat vinden burgemeester en wethouders, die daarom aan de gemeenteraad voorstellen het contract met de stichting met vijf jaar te verlengen.

Stichting CultuurBeleving Hillegom (SCBH) is de organisator van theatervoorstellingen en cursussen in het gebouw De Kulturele Raad (het voormalige Johannesschoolgebouw) aan de Prinses Irenelaan. SCBH is de opvolger van Stichting Kulturele Raad Hillegom die er drie jaar geleden de brui aan gaf na een conflict met de gemeente.

Volgens wethouder Fred van Trigt heeft de nieuwe stichting ’ruimschoots voldaan’ aan de prestatieafspraken die met de gemeente zijn gemaakt. ,,De theatervoorstellingen worden beter bezocht, er zijn meer cursussen en ook worden de ruimtes in het gebouw vaker verhuurd. SCBH heeft op alle afspraken gewoon prima gepresteerd’’, aldus een tevreden wethouder.

Alle reden dus, vinden Van Trigt en zijn collega’s in het college van B en W, om een langdurige relatie met SCBH aan te gaan. Dat is ook een vurige wens van het SCBH-bestuur dat bij langere zekerheid veel beter uit de voeten denkt te kunnen met bijvoorbeeld theaterprogrammering en de planning van cursussen.

Het contract houdt onder andere in dat SCBH het gebouw in elk geval tot de zomer van 2025 kan blijven huren en dat er kan worden gerekend op een jaarlijkse subsidie van de gemeente van 62.500 euro.

Overigens vloeit een deel van het subsidiebedrag direct terug naar de gemeente in de vorm van huur. Ook wordt SCBH geacht zelf het klein onderhoud aan het gemeentelijk monument te verzorgen. Met dank aan de subsidie en de inkomsten die de theatervoorstellingen en - vooral - de cursussen opleveren, is SCBH financieel kerngezond. Een facelift van de foyer bij de theaterzaal kon de stichting afgelopen zomer uit eigen zak bekostigen.

SCBH heeft zich ook bereid verklaard buiten het eigen gebouw culturele voorstellingen te organiseren. Zo staat in januari cabaretier Ryan Paday in de theaterzaal van het Fioretti College en gaat SCBH vanaf komend voorjaar een actieve rol spelen in de programmering op het buitenpodium in het ’nieuwe’ Van Nispenpark.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.