Premium

Woningen Schoterkwartier op voormalig Deliterrein Haarlem gaan in verkoop

Woningen Schoterkwartier op voormalig Deliterrein Haarlem gaan in verkoop
De woningen die als eerste in de verkoop gaan.
Haarlem

Het moet het langst braakliggende stuk grond in Haarlem zijn. Maar niet lang meer, als het aan de gemeente en ontwikkelaar AM ligt. Na minstens dertig jaar gaat er gebouwd worden op het zogeheten Deliterrein aan de Spaarndamseweg, ter hoogte van de Waarderbrug.

Taart, blije gezichten en mooie woorden waren er in de B en W-kamer van het stadhuis vrijdagochtend. Daar tekenden wethouder Floor Roduner en Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest, de verkoopovereenkomst voor de grond die AM nog nodig heeft om hier het Schoterkwartier te realiseren.

De verkoop van de eerste woningen gaat volgende week vrijdag van start, de eerste paal voor de eerste fase moet rond mei volgend jaar de grond in. ,,Een bijzondere prestatie’’, meende Roduner, gezien de zelfs voor Haarlemse begrippen ongekend lange voorgeschiedenis.

Sociale huur

Dertig jaar geleden moet de toenmalige wethouder Ab van Schooten al hebben geroepen: hier gaan we binnenkort bouwen. Het liep anders als gevolg van een ernstige bodemverontreiniging dankzij onder meer een Shell-benzinepomp die hier ooit stond, niet haalbare plannen en een economische crisis. De bodem is jaren geleden al gesaneerd en er is een leeflaag aangebracht. Stikstof en pfas kunnen geen roet meer in het eten gooien.

Woningen Schoterkwartier op voormalig Deliterrein Haarlem gaan in verkoop
Het Schoterkwartier vanuit verschillende gezichtshoeken.
© Illustratie Gemeente Haarlem/AM

AM had een deel van de grond al in haar bezit en mag zich sinds vrijdagochtend dus eigenaar van het hele terrein noemen. Het eerste plan van AM stuitte bij de gemeenteraad nog op grote bezwaren, want daarin waren geen sociale huurwoningen opgenomen.

De raad hield vast aan deze al jaren geleden geformuleerde voorwaarde van minstens dertig procent sociale huur. Waarop AM het plan heeft aangepast, ook al levert dat de gemeente zo’n 2,5 miljoen euro minder aan grondopbrengst op. Van de 142 woningen van het Schoterkwartier komen er nu vijftig in de sociale huursector.

Woningen Schoterkwartier op voormalig Deliterrein Haarlem gaan in verkoop

Het plan wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase omvat de bouw van 34 eengezinswoningen bij de Delistraat, ontworpen door het Haarlemse bureau Klous+Brandjes Architecten. Voor dit deel is in 2017 al een bouwvergunning afgegeven.

Toen zouden die huizen nog worden aangesloten op het gasnet, inmiddels voldoen ze aan de gemeentelijke eis van gasloos bouwen.

Dat geldt ook voor de tweede fase, het door Arons & Gelauff ontworpen bouwblok langs de Spaarndamseweg. Een toren van bijna zestig meter hoog met 19 koopappartementen, 53 huurappartementen en 12 stadswoningen maakt deel uit van dit blok. Voor deze fase moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.