Premium

Raad Velsen vindt regionale cultuurnota ’flinterdun’, maar stemt er toch voor

Raad Velsen vindt regionale cultuurnota ’flinterdun’, maar stemt er toch voor
Een concert van Soli in de schouwburg van Velsen.
© foto Remco van der Kruis.
Velsen

De gemeenteraad van Velsen heeft ingestemd met de regionale cultuurvisie, maar had er weinig waarderende woorden voor. Het wachten is op een vervolgstuk.

Kern van de visie is dat de gemeenten en culturele instellingen meer moeten samenwerken zodat inwoners beter op de hoogte zijn van wat er te doen is in de regio. Daarnaast kan het cultureel erfgoed in de streek gebruikt worden om de IJmond beter te promoten, aldus de visie kort samengevat. En veel meer staat er niet in.

,,Er staat zo weinig in dat er eigenlijk ook niks in staat waar je op tegen kunt zijn”, zei PS-raadslid Mireille Koedijker en daarbij kreeg ze niet alleen de lachers op haar hand, maar ook veel instemming. Koedijker zit meer te wachten op een duidelijk verhaal waarin staat hoe migranten bij cultuur worden betrokken, hoe ervoor wordt gezorgd dat niet alleen de elite ervan geniet maar ook ’de gewone man’, en hoe de IJmondgemeenten ervoor gaan zorgen dat ook de minima mee kunnen doen met culturele uitingen.

,,Moeilijke vragen worden uit de weg gegaan”, concludeerde ChristenUnie-leider Leen de Winter. Hij constateert dat Beverwijk denkt over de bouw van een nieuw theater bij de Velsertraverse, en Velsen is bezig met een vlakke vloer-theater. De regionale cultuurvisie vindt hij zo bleek, dat hij vreest dat het niet in de prijzen valt als er subsidie voor wordt aangevraagd bij de MRA (metropoolregio Amsterdam). Ook meent De Winter dat voor culturele samenwerking niet alleen moet worden aangehaakt bij Beverwijk en Heemskerk, maar ook bij Zuid-Kennemerland. ,,Want dat kanaal blijft er tussen zitten.”

Flinterdun

En zo regende het nogal negatieve beoordelingen. ,,Een beetje vaag”, vond Kitty Wolfs van Velsen Lokaal. ,,Flinterdun”, oordeelde Annekee Eggermont (CDA). ,,Een abstract stuk”, meent Maarten-Jan Hoekstra (GroenLinks). ,,Gelukkig is onze eigen cultuurvisie een stuk concreter.”

,,We missen verbeterpunten en kansen”, zei Piet van Deudekom van LGV. ,,Behoorlijk mager. Het is meer een startdocument dan een visie”, vindt Els Zorgdrager (D66V). Ben Hendriks zag wel aanleiding voor een waarschuwing in de regionale cultuurvisie. ,,Het moet niet leiden tot een strijd over de voorzieningen.”

Hoewel dus niemand enthousiast is over de regionale cultuurvisie, stemde de gemeenteraad er uiteindelijk unaniem voor.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.