Premium

Voormalig directeur wil ton betalen aan Waterwolf in Haarlemmermeer

Haarlemmermeer

De voormalig directeur van een consultantsbureau uit Hoofddorp, de 72-jarige Erik de M., wil 110.000 euro crimineel verkregen geld terugbetalen aan het onderhoudsbedrijf van de gemeente Haarlemmermeer, Waterwolf.

Het is een opmerkelijke voorwaarde die De M. stelt aan de deal die hij met het OM maakte, omdat zo’n claim normaliter de staat toekomt. „Als het geld naar justitie gaat, is zijzelf ook een boef”, redeneerde zijn raadsman desgevraagd.

De M. was betrokken bij een grootschalige corruptiezaak bij de gemeente Haarlemmermeer in 2008 en 2009. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem in 2015 tot twee jaar cel, omdat hij tot bijna twee ton aan valse facturen bij Waterwolf indiende. Bovendien betaalde hij medeverdachte Rob D., een voormalig ambtenaar van Haarlemmermeer die ook terecht staat wegens corruptie, bijna vier ton in de jaren 2008 en 2009. In ruil daarvoor kwamen bijna alle klussen van Waterwolf uit die tijd bij het bedrijf van De M. terecht. Advocaat generaal Spoor noemde het bedrijf de ’huisaannemer’ van Waterwolf. Afgelopen week werd in hoger beroep drie jaar tegen De M. geëist. Tegen Rob D. werd vier jaar geëist.

Spoor liet weten akkoord te gaan met het voorstel van De M. „Als verdachte ruim een ton aan Waterwolf betaalt, zal het OM de ontneming kwijtschelden.” Het gerechtshof in Amsterdam zal hier een beslissing over nemen als de inhoudelijke behandeling in januari 2020 is afgerond. Het zal eerst onderzoeken of er een juridische basis is voor deze constructie.

De M. wil van de ontnemingszaak af. „Ik zit hier nu tien jaar mee. Het moet klaar zijn.” Om die reden ging hij in onderhandeling met het OM zodat de zaak snel kan worden afgerond. Het liefst zou hij niets betalen. Hij is van mening dat hij bedragen factureerde waarvoor werk werd geleverd. Voor het hof verklaarde hij dat dat misschien iets te ’commercieel en excessief’ was geweest, maar daar wilde hij het bij laten. Het OM noemt het valsheid in geschrifte.

De directie van Waterwolf BV, dat wellicht komend jaar een ton op de rekening krijgt bijgestort, wilde geen reactie geven. Het bedrijf had zich bij het hof kunnen melden als benadeelde partij, de gebruikelijke route voor slachtoffers om hun kosten vergoed te krijgen. Waarom zij dit niet gedaan heeft, is onduidelijk. De gemeente wil geen commentaar geven zolang de zaak onder de rechter is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.