Premium

Gemeenteraad Velsen wil woningbouw een slinger geven, maar weet niet zo goed hoe

Gemeenteraad Velsen wil woningbouw een slinger geven, maar weet niet zo goed hoe
De raad vindt woningbouw in heel Velsen uiterst belangrijk.
© foto HANS VAN WEEL
Velsen

De gemeenteraad van Velsen wil de bouw van nieuwe woningen een slinger geven, maar weet niet goed hoe. Tijdens de begrotingsbehandeling kwamen een amendement en een motie voorbij, en ook is besloten om in januari een speciale raadsbijeenkomst over het onderwerp te houden.

Het amendement werd weer ingetrokken (door indiener CDA), de motie werd afgewezen door een meerderheid. Daarin wilden vier oppositiepartijen voorrang geven aan een herstructurering van het PEN-dorp en de Gildenbuurt in Velsen-Noord.

Wethouder Floor Bal beloofde een memo naar de gemeenteraad te sturen waarin de vorderingen voor die sloop- en herbouwplannen staan, want hierover wordt al geruime tijd met de verantwoordelijke woningcorporatie overlegd. Dit was voor veel fracties voldoende.

De speciale bijeenkomst in januari is bedoeld om een alomvattend beleidsplan voor nieuwbouw te maken. De raad heeft de indruk dat er weinig gebeurt op dit vlak.. Wethouder Dinjens liet echter weten dat er tot 2030 al voldoende woningbouwplannen in uitvoering zijn, en zei bezig te zijn met de periode daarna.

De begroting heeft de gemeenteraad met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Alleen de CDA-fractie stemde tegen, hoewel enkele door die partij gesteunde amendementen in die begroting zijn verwerkt.

Zo is op voorstel van D66, met steun van een meerderheid, een grens gesteld aan de verhoging van de toeristenbelasting. Die mag maximaal 2,50 euro bedragen voor hotels en huisjes, en 1,50 euro voor alle andere overnachtingsvormen zoals strandhuisjes, campings, jachthavens en bed-and-breakfasts. De bedragen gelden per toerist per overnachting. Een verdergaand voorstel van CDA en D66 om de toeristenbelasting met nog geen halv euro te verhogen, haalde het niet.

Een voorstel om het groenonderhoud niet te verslechteren, maar licht te verbeteren is met algemene stemmen aangenomen. Om precies te zijn wordt niet het groenonderhoud verbeterd - daar wordt zelfs op bezuinigd - maar de ’tevredenheid’ van inwoners over het groenonderhoud moet desondanks stijgen. Van 55% nu, naar 65% in 2023. Hoewel met name GroenLinks dit een vreemde maatstaf vond omdat er geen boom extra door wordt geplant, stemde ook die partij uiteindelijk voor.

Er komt voorts een ’motiemarkt’ waar inwoners hun beleidsvoorstellen kunnen ’verkopen’ (met gesloten beurzen, dat wel) aan politieke partijen. Die nemen dan bij de aankoop de verplichting op zich om de motie in te dienen in de eerstvolgende raadsvergadering. Na wat discussie stemde de raad hier voor, behalve Forza en VVD. Forza voorzag uitvoeringsproblemen - de duurste motie zou altijd winnen - en VVD vond dat er al genoeg bijeenkomsten zijn waar inwoners worden opgetrommeld. LGV’er Bart waarschuwde dat er wel wat met de resultaten van zo’n motiemarkt moet gebeuren, want van de uitkomst van de ooit gehouden ’burgertop’ heeft hij nooit meer wat vernomen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.