Premium

Echtpaar Bierling uit Driehuis viert 70-jarig huwelijk: ’We hebben elkaar nooit willen inruilen’

Echtpaar Bierling uit Driehuis viert 70-jarig huwelijk: ’We hebben elkaar nooit willen inruilen’
Burgemeester Dales kwam het echtpaar donderdag feliciteren.
© foto’s United Photos/Toussaint Kluiters
Driehuis

1 november 1949 was voor Hennij (spreek uit Hennie) en Henk Bierling een bijzondere dag. Nu zeventig jaar geleden stapten de twee in het huwelijksbootje.

,,Het was heel erg koud die dag”, zegt de 93-jarige Hennij. ,,We zijn getrouwd in de Martinikerk in Groningen, omdat we daar allebei vandaan komen. Ik weet nog dat ik onder m’n trouwjurk toen een roze wolletje droeg. Die had mijn moeder voor me gebreid.”

Het echtpaar dat tegenwoordig in Driehuis woont, heeft elkaar leren kennen op de kweekschool waar ze allebei een opleiding volgden. ,,Op een dag liepen we samen naar huis”, zegt Henk(94). ,,Ik vond haar leuk en heb toen gevraagd of ze mee wilde naar een optreden van de Groninger Orkest Vereniging. Ze zei gelukkig ja, en daarna hadden we ook verkering.”

Lacht: ,,Die ja was de belangrijkste van haar leven, want als ze nee had gezegd, had ik het nooit meer aan haar gevraagd.”

Ondergedoken

Als Henk eenmaal op zijn praatstoel zit, volgen de verhalen. Over de oorlogstijd bijvoorbeeld, waarin hij negen maanden lang ondergedoken heeft gezeten.

,,Dat was een zware tijd. We schreven elkaar elke dag. Ik weet nog dat ik had gevraagd of Hennij een keer een wandeling bij mij in de buurt wilde maken. Dat deed ze, terwijl ze niet wist waar ik zat. Mocht ze ook niet weten. Glurend tussen de vitrage heb ik haar toen zien lopen. Dat was best moeilijk, ja. Ook omdat ik niet wist of ik het zou overleven. Als iemand me destijds verraden had, was ik er geweest.”

Echtpaar Bierling uit Driehuis viert 70-jarig huwelijk: ’We hebben elkaar nooit willen inruilen’
Henk en Hennij op hun trouwdag 70 jaar geleden.

In 1953 verhuisden de twee naar Velsen om in de IJmuidense Geleenstraat te gaan wonen.

,,We zijn op 2 februari ’53 naar Velsen gekomen”, zegt Henk. ,,Een dag na de watersnoodramp. Ze hadden ons verteld dat heel IJmuiden onder water was gelopen, maar dat klopte niet. Wel herinner ik me nog dat bij die ramp het schip de Catharina Duyvis was vergaan, de namen van de omgekomen bemanningsleden staan op het monument bij de Kop van de Haven. Over die trawler praatte toen iedereen in IJmuiden.”

Geluk

Dat de twee nog zo bij de tijd zijn, noemt Hennij een geluk: ,,Daar zijn we heel blij mee, maar je hebt er verder geen invloed op.”

Tot drie jaar terug was Henk elke week twee keer in de week in zwembad De Heerenduinen te vinden. ,,Dat heb ik veertig jaar gedaan, ik ben altijd gek op zwemmen geweest.”

Tegenwoordig is de 94-jarige druk met zijn hobby's: postzegels verzamelen, het sparen van oude krantenknipsels en tuinieren.

Als het aan hem ligt blijven de twee zo lang mogelijk thuis wonen: ,,Elk weekend komt een van onze vier dochters langs. Om te kijken of het hier nog goed draait. Dat gaat goed tot nu toe.”

Genieten van het leven zo lang het nog kan is hun motto: ,,We zijn dankbaar voor elke dag”, zegt Henk. ,,Ik heb pas nog bollen geplant in de tuin. Dat doe ik elk jaar, en elke keer spreek ik de wens uit ze het voorjaar erna uit te mogen zien komen. Dat heb ik nu ook weer gedaan.”

Hennij: ,,Ik heb hem nooit willen inruilen, geen moment. En hij mij ook niet. Het zit wel goed tussen ons.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.