Haarlemmer Tom Stuifbergen sluit interlandloopbaan af

Haarlemmer Tom Stuifbergen sluit interlandloopbaan af
Tom Stuifbergen.
© Archieffoto
Haarlem

Tom Stuifbergen heeft woensdagochtend met een nederlaag afscheid genomen van zijn periode als international. De Haarlemmer was verliezend werper in de Premier 12 ontmoeting tegen Mexico (10-2).

De 31-jarige Stuifbergen zal evenals de overige leden van het Team Kingdom of the Netherlands niet graag terugdenken aan de recente duels in Mexico. Oranje stelde zwaar teleur en verloor driemaal kansloos.

In zijn dertien jaar als international maakte de Haarlemmer gelukkig wel de hele groei van de nationale ploeg mee. Tijdens de World Baseball Classic schakelde hij met zijn handelsmerk, de fastball, de toekomstige Hall Of Famer David Ortiz uit. In 2011 maakte hij deel van de nationale ploeg die wereldkampioen werd. Hij werd toen uitgeroepen tot beste werper van het toernooi.

In 2006 kende Stuifbergen als 17-jarige zijn debuut in Oranje tijdens de European Baseball Series. Hij hield Italië daarin zes innings van scoren af. Mede door dat optreden maakte hij indruk bij diverse scouts en al snel tekende hij een contract bij de Minnesota Twins. Hij speelde op alle niveaus in de Minor League voordat hij na zeven jaar terugkeerde in de Nederlandse competitie.

Door zijn periode als prof en door enkele zware blessures kon Stuifbergen niet bij alle internationale toernooien zijn. In de hoofdklasse speelde hij voor Kinheim, DSS en Amsterdam. Bij die laatste ploeg stond hij op de heuvel toen de laatste nul van afgelopen seizoen werd gemaakt en de landstitel naar Amsterdam ging.

Wat al enige tijd een publiek geheim was werd in het Mexicaanse Guadalajara wereldkundig gemaakt. Stuifbergen stopt als international en zal in het voorjaar ook niet met Oranje afreizen naar het laatste Olympische Kwalificatie Toernooi in Taiwan. Een evenement waarbij nog zeer onduidelijk is welke spelers daar de kleuren van Nederland gaan vertegenwoordigen.

Het stoppen in de nationale ploeg houdt overigens niet in dat Stuifbergen stopt met spelen. Zijn maatschappelijke loopbaan wordt weliswaar belangrijk maar hij blijft honkballen. Al zal hij wel een stapje terug doen. Overgangsklasser Onze Gezellen kan aankomend seizoen een beroep doen op de werper.

Meer nieuws uit Sport Regionaal